Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Eldre dame mottar omsorgsfullt klapp på skulder av pleier.
Ansatte strekker seg langt for å ivareta pasientens individuelle behov.

– Ansatte i hjemmesykepleien bryter regelverk og utsetter seg selv for risiko

De ansatte setter pasienten foran systemet, ifølge ny studie.

Publisert

Det viser en studie utført av forskere ved Senter for medisinsk etikk på Universitetet i Oslo.

– Vi finner at ansatte strekker seg langt for å ivareta pasientens individuelle behov. De bryter regelverk, ser bort fra formelle beslutninger og utsetter seg selv for risiko.

Det sier forsker Cecilie Knagenhjelm Hertzberg.

Etiske dilemmaer

Tallet på pasienter som mottar hjemmebasert omsorg, har økt dramatisk over hele landet de siste 30 årene. Etter at samhandlingsreformen ble innført i 2012, har hjemmesykepleien fått en mye mer omfattende rolle i det kommunale behandlingstilbudet.

Portrett forsker
– Lojalitet til pasienten går gjerne på bekostning av regelverket og egen sikkerhet, sier Cecilie Knagenhjelm Hertzberg.

Å tilby omsorg i pasientens hjem fører til noen etiske utfordringer for den ansatte. Det gjelder særlig i situasjoner hvor hen arbeider alene, mener Hertzberg.

– I de fleste tilfeller jobber den ansatte alene. Det kan igjen føre til ubehagelige og farlige situasjoner. Ansatte møter gjerne pasienter i sosial nød. De må håndtere situasjoner med psykisk sykdom og ensomhet. 

Hertzberg forteller at det også er ansatte som opplever å bli truet på jobb. Videre må de av og til utføre jobben under uhygieniske forhold eller at de mangler forsvarlig utstyr og fasiliteter.

– Vi finner i denne studien at de ansatte har en sterk lojalitet til pasienten i å innfri det de opplever som forsvarlig hjelp. Det er en lojalitet som gjerne går på bekostning av regelverket og egen sikkerhet.

Lite fleksibilitet

Studien ble gjennomført i tre ulike norske kommuner ved en kombinasjon av såkalt deltakerobservasjon og intervju. 

Deltakende observasjon er en metode hvor forskerne deltar i de sosiale prosessene de studerer.

Kommunene kan langt på vei utforme tjenesten de tilbyr. Likevel finnes det noen felles lover og krav. De ansatte kan blant annet ikke motta gaver fra pasienten eller ta imot penger eller kredittkort for å gjøre ærend for pasienten.

Før hjemmesykepleie innføres, skal kommunene også ha på plass en formell beslutning. Der skal blant annet oppgaver og fordeling av tid til pasientens omsorgsbehov beskrives. 

I to av de tre kommunene i studien var dette dokumentet sett som en veileder for tjenesten. I én av kommunene fungerte dokumentet som et ufravikelig krav.

Skjuler hvordan de arbeider

– En formell beslutning som skal etterfølges til punkt og prikke, uavhengig av omstendighetene, passer ikke for hjemmesykepleie. Resultatet er gjerne at ansatte skjuler at de arbeider mer enn de skal eller andre utfordringer de møter, av frykt for reprimande fra arbeidsgiver, sier Hertzberg.

Hun forteller at en av kommunene i studien registrerte at ansatte gjerne bistod pasienten med innkjøp. Grunnen var at mange av pasientene ikke hadde nære slektninger til å hjelpe dem. 

Andre pasienter igjen var avhengige av for eksempel Frelsesarmeen for mat. Her gikk pleierne ofte langt for å sikre at pasientens basisbehov ble møtt.

– Det oppstår også situasjoner hvor pasienten ønsker å bo hjemme selv om hjemmet ikke er egnet, sier forskeren.

Pasienter kunne motsette seg hjelpemidler som kunne trygge både dem selv og pleierne. Det kunne for eksempel være en regulerbar seng.

Uklare grenser

Selv om personalets helhetlige tilnærming og ønske om å sette pasienten først fremmer fleksibilitet og individuell omsorg, kan det også føre med seg risiko og mangel på klarhet om profesjonelle grenser og ansvar, ifølge studien.

– Dette tyder derfor på at dagens system for hjemmesykepleie ikke fungerer like godt som andre deler av helseomsorgen, sier Hertzberg.

Hun sier systemet i større grad bør være innrettet på en måte som gir de ansatte den tryggheten de trenger i utførelse av jobben. Det bør skje uten at det går på bekostning av helse og sikkerhet. 

– Dette er en realitet ledelsen må ta innover seg slik at de kan utvikle strategier som bedre hjelper de ansatte å håndtere uklare og risikofylte situasjoner.

Referanse: 

Cecilie K. Hertzberg mfl.: Putting patients first: when home-based care staff prioritise loyalty to patients above the system and themselves. An ethnographic study. BMC Med Ethics, 2024. Doi.org/10.1186/s12910-024-01094-0

Powered by Labrador CMS