Stress skyldes ofte at det er vanskelig å finne balansen mellom arbeid og fritid. Coaching er metoden som hjelper deg med å gjennvinne tapt balanse. I USA er metoden allerede svært utbredt, og i Norge øker den i omfang. To mastergradsstudenter fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) står bak Europas første forskningsstudium av coaching.
Sammen med veileder og førsteamanuensis Gro Ladegård fra UMB utfører Mastergradstudentene Magnus Røine og Javeid Azam Ali en analyse av coaching i praksis på arbeidsplassen. Coachconnect har invitert bedrifter til å være med på et prosjekt om stress på arbeidsplassen.
Stressede medarbeidere er i snitt 62 prosent sykere enn ansatte som ikke er stresset. Hovedårsaken er at folk sliter med å finne balansen mellom arbeid og fritid, i følge en SINTEF-undersøkelse.
Penger å spare på fornøyde medarbeidere
Fremtidsrettede ledere er opptatt av arbeidsmiljøets innvirkning på effektiviteten hos sine medarbeidere. SINTEF undersøkelsen Nordisk Medarbeiderindeks viser at 36 prosent av ansatte i privat sektor og 39 prosent av ansatte i offentlig sektor er stresset.
Sykefravær koster bedriftene 1 700 kroner per dagsverk. I tillegg kommer 700 kroner til ekstrautgifter til vikar og overtid. Så det er penger å spare på fornøyde medarbeidere. Kan coaching få disse utgiftene ned? Det ønsker Universitetet for miljø- og biovitenskap og Coachconnect å finne ut.
Først i Europa
Magnus Røine og Javeid Azam Ali skal se på den vitenskapelige validiteten av coaching, altså finne ut om metoden holder mål utfra vitenskapelige standarder.
De to er studenter ved institutt for økonomi og ressursforvaltning ved UMB. Coachconnect skal gjennomføre coaching-sesjoner på en rekke arbeidsplasser og studentene fra UMB skal måle før og etter at arbeidet er ferdigstilt.
De to mastergradsstudentene er i ferd med å evaluere resultatene av den første webbaserte spørreundersøkelsen. Den er gjennomført før arbeidstagerne i de ulike bedriftene som er med på prosjektet møter sin coach for første gang.
I løpet av de neste tre månedene vil coachene og arbeidstagerne i felleskap analysere arbeidssituasjonen. Deretter vil Røine og Ali igjen gjennomføre nye målinger.
Hva er coaching?
En coach er en profesjonell samtalepartner som fokuserer på nåtid og hvordan man vil at fremtiden skal være. En coach er en katalysator for sin klient, og hjelper til med å finne sine egne ressurser og løsninger.
Coachen hjelper deg med å analysere dagens situasjon og hvilke behov du har. Deretter ser dere sammen på mulige løsninger og metoder for å bedre livssituasjonen.
- En coach gir ikke noen fasit, det er du selv som sitter på svarene. Gjennom å komme med kritiske spørsmål bevisstgjøres arbeidstageren, forteller Ali.
- Coachen hjelper deg å analysere din egen situasjon i dag, og bevisstgjør deg på hva de valgene du tar i dag vil føre til i fremtiden. Og så er spørsmålet om det er det det du vil?
- Eller hva kan du eventuelt prioritere annerledes? Teknikken og metoden skiller seg fra andre retninger i og med at den er løsnings- og ikke problemfokusert, mener Røine.