Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - Les mer

Gamblere kan heller ta sats

Fallskjermhoppere har mye til felles med gamblere. Begge grupper er impulsive og spenningssøkende. Men for én av dem står økonomien på spill.
12.10 2011 05:00


 

Det er langt fra travbanens pengegalopp til fallskjermhopping fra svimle høyder. Men forskning ved Universitetet i Bergen antyder at de som driver med ekstremsport er vel så avhengige av spenning og impulsive handlinger som spilleavhengige.

Gamblere har en spenningssøkende personlighet som ofte fører til høyere innsats og stadig større økonomiske problemer. De nye funnene viser at det er mulig å få utløp for denne trangen i sunnere former.

Ekstreme, men friske


Helga Myrseth.

En forsker og tre studenter står bak studien, som er publisert i Scandinavian Journal of Psychology.

Ideen startet som en semesteroppgave. Førsteamanuensis Helga Myrseth ved Institutt for pedagogikk var veileder. Hun har en doktorgradsavhandling om spilleavhengighet bak seg og satt på et stort datamateriale, der egenskaper som impulsivitet og spenningssøking var kartlagt.

Hun oppfordret studentene til å sammenligne spilleavhengiges personlighetstrekk med en annen type gruppe.

Da studentenes valg falt på ekstremsportutøvere, ble spørreskjema distribuert til fallskjermklubber rundt om i landet.

- Vi tenkte at fallskjermhoppere er typisk spenningssøkende personer. Det interessante er at de er friske personer som ikke har en diagnose eller regnes som syke på noen måte. Så viste det seg at de skåret mer ekstremt enn spilleavhengige på alle målene, sier Myrseth.

Hun har samarbeidet med studentene Renate Tverå, Susanne Hagatun og Camilla Lindgren, som tar profesjonsstudiet i psykologi.

- Ikke nødvendigvis negativt


 

- Et av de viktigste funnene vi gjorde er at det å skåre unormalt høyt på impulsivitet eller spenningssøking ikke nødvendigvis er negativt eller relatert til å ha en diagnose, som spilleavhengighet. Man kan like godt ha en sunn hobby, sier Myrseth.

Det betyr at spilleavhengige potensielt kan få utløp for sine behov på måter som ikke ødelegger økonomi og hverdag.

Begge gruppene skåret særlig høyt på behov for stimuli-intensitet. For fallskjermhoppere faller det seg naturlig fordi sporten er så komprimert intens.

For spilleavhengige vil det derimot kunne føre til at stadig høyere pengesummer puttes inn i spillingen.

Rutinepreget spilling

På ett punkt skilte de to gruppene seg merkbart fra hverandre. Fallskjermhoppere har et stort behov for nyhet, og vil stadig prøve nye ting. Spilleavhengige er mer låst i rutiner, og er de hekta på automater blir de gjerne værende der.

- Fallskjermhoppere hopper ikke i timevis hver dag, sånn som de spilleavhengige står foran automatene. Fordi de gjør det relativt sjelden og i kortere økter kan nyhetsopplevelsen virke sterkere, sier Myrseth, som selv driver behandling av spillavhengige.

Men fortsatt står et viktig spørsmål ubesvart: Er man i utgangspunktet impulsiv og spenningssøkende, eller skapes dette behovet som følge av aktivitetene man begynner med?

Referanse:

Myrseth, H., Tverå, R., Hagatun, S. og Lindgren: A comparison of impulsivity and sensation seeking in pathological gamblers and skydivers. Scandinavian Journal of Psychology. 19.9.2011 Se sammendrag

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse