– Vi vil vekke det skjulte potensialet. Grave frem de evnene som finnes i elevene, sier professor Hermundur Sigmundsson ved Institutt for psykologi på NTNU.
Han og forskergruppen han er med i, greide å øke stå-på-viljen hos 15 år gamle ungdommer ved hjelp av et kort og enkelt program, kalt JEG KAN.
Gutter hadde større utbytte av JEG KAN enn jentene.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
Skårene økte for begge kjønn, men hadde bare en statistisk betydning for gutter.
– Det er som å slå på en bryter, sier professoren.
Stor undersøkelse fra tiende klasse
Etter lovende resultater i en pilotstudie kunne forskerne prøve ut metoden på et større antall elever.
421 elever i tiende klasse deltok denne gang i undersøkelsen som Sigmundsson og kolleger arrangerte.
Disse elevene ble plukket ut fra 38 skoler som deltar i programmet MOT, som også har presentert resultatene i en artikkel på mot.no.
265 av elevene gikk gjennom det nye programmet JEG KAN. Resten av elevene fikk et alternativt tilbud.
JEG KAN er nettopp designet for å øke stå-på-viljen hos deltakerne. Det skal også bidra til økt selvtillit, en innstilling om at du skal lykkes.
Programmet MOT
MOT Norge er en ideell non-profit organisasjon som ble stiftet i 1997. MOT tilbyr forebyggende og holdningsskapende programmer til ungdomsskoler og videregående skoler.
MOTs oppdrag er å utvikle robuste, inkluderende ungdommer.
MOTs programmer er et verktøy for å jobbe systematisk med å utvikle ungdoms robusthet og motstandskraft. Målet er at de står sterkere i møte med samfunnsutfordringer som mobbing, utenforskap og psykiske vansker.
Mange faktorer skal til for å lykkes med målene våre, i hvert fall om disse målene i utgangspunktet er vanskelige å oppnå.
Dette er hovedpunktene som elevene gikk gjennom i løpet av to korte seanser på 45 minutter. Det vil si totalt 90 minutter.
Hjernestrukturen og evnen vi har til å utvikle hjernen, er grunnlaget for læring og utvikling.
Innsats og langvarig dedikasjon til oppgaven er viktig for å få bedre ferdigheter og kunnskaper, og dermed for å bli en ekspert.
Du må ha den rette innstillingen. Det nytter ikke å utsette innsatsen. Du må innse at mer trening er nødvendig for å utvikle deg.
For å stå på over lengre tid trengs lidenskap. Du må brenne for det du ønsker å bli god til. Derfor blir elevene oppfordret til å bruke tid på det de liker for å utvikle en slik lidenskap.
Deltakerne oppfordres til å reflektere over læringsopplevelsen ved å se for seg at de gir skriftlige råd til en medelev som strever med et vanskelig emne.
Elevene får også et par konkrete eksempler på hvordan folk ved hjelp av øvelse (fokusert trening) har greid å utvikle hjernen og oppnå fremragende resultater.
Lyktes for begge kjønn, men best for gutter
– Resultatene våre viser at guttene fikk økt stå-på-vilje etter å ha gjennomført det korte programmet, sier Sigmundsson.
Forskerne fikk en bedring på ti av tolv variabler som ble testet.
Forskerne finner en betydelig endring i guttene.
– Vi ville vekke troen i dem, nettopp slå på bryteren. Resultatene tyder på at det har vi greid med guttene, sier Sigmundsson.
Annonse
Men altså ikke på samme måte for jentene, selv om de også fikk en økning i alle de fire variablene som ble testet spesielt på dem. Forklaringene på det kan være flere.
Hvorfor det ikke virker like bra for jenter
– Tidligere forskning viser at lidenskap har større betydning for gutter enn for jenter. Gutter må oftere brenne for noe om de skal greie seg godt.
Hermundur Sigmundsson.(Foto: NTNU)
Dette kan ha betydning for resultatene.
– Siden flere av eksemplene vi brukte knytter seg til idrett på toppnivå, er det mulig at JEG KAN appellerer til flere gutter enn jenter. Flere gutter relaterer nok disse eksemplene mer til egne interesser, sier Sigmundsson.
Gutter gjør det ellers jevnt over svakere på skolen enn jenter. De mangler dessuten oftere selvkontroll. Forbedringspotensialet for disse faktorene er derfor også større for guttene. Jentene har ikke like mye å gå på.
JEG KAN er i tillegg designet for å belønne en bestemt type atferd ved å utløse dopamin, en type hormoner som kan få oss til å føle oss bedre. Det kan også appellere mer til gutter.
Samler resultater i bok
– Vi greier å påvirke atferden til ungdommene. Dette er derfor veldig lovende, sier Sigmundsson.
MOT.no har nå inkludert JEG KAN i sitt opplegg. Dermed kan omkring 16.000 15-åringer være med på opplegget hvert år.
Mange unge strever ikke bare på skolen, men også i andre sammenhenger. Flere unge sliter med psykiske vansker enn tidligere. Derfor blir redskaper som kan motvirke denne trenden, enda viktigere.
De lovende resultatene skal nå følges opp i en ny undersøkelse som tar for seg unge i 16–19-årsalderen.