Rusavhengige personer har ofte har et usunt kosthold med høyt sukkerinntak og mye prosessert mat.
I en studie fra Universitetet i Bergen (UiB), Haukeland og Stavanger
Universitetssjukehus har forskere undersøkt kostholdsvaner og barrierer for sunnere
kosthold blant rusavhengige i legemiddelassistert
rehabilitering, såkalt LAR-behandling.
Ulike
spisemønstre
Studien er en del av et stort
forskningsprosjekt. Forskerne undersøker tiltak for å bedre helsen blant rusavhengige. Det er tiltak som fysisk aktivitet, røykeslutt og kosthold.
– Det finnes veldig få studier som faktisk gjør
et aktivt tiltak for å bedre helsa blant personer med en ruslidelse, sier forsker Einar Furulund ved Institutt for global
helse og samfunnsmedisin på UiB.
14 deltakere ble rekruttert fra fire ulike LAR-klinikker i Stavanger og
Bergen. Målet var å få med deltakere fra ulike steder med variasjon i alder
og kjønn. I studien kom det fram at ruspasientene hadde veldig ulike
spisemønstre og ulike barrierer for å spise sunt.
– Noen oppfattet kostholdet som godt balansert, som inkluderte flere måltider
med tradisjonell norsk mat. Andre rapporterte om et ustabilt kosthold med
sunne perioder og næringsrik mat, og mindre sunne perioder med hovedsakelig
inntak av hurtigmat, sier Furulund.
Økonomi
ikke et stort hinder
I studien kom det også fram at økonomi ikke var en like stor barriere for et
sunt kosthold som det forskerne trodde på forhånd.
– De fleste hadde tilstrekkelig med penger til å spise sunt. Vi fant at det var
andre barrierer som var mer fremtredende. Dette er kanskje litt særnorsk fordi
vi har en velferdsstat der mennesker med ruslidelser ofte bor i en bolig med
tilgang til eget kjøkken, forklarer Furulund.
Som eksempel på andre barrierer trekker
han fram tannhelsen.
– Fysisk sett var det mange som ikke
klarte å tygge frukt og grønnsaker. De lot kanskje være å spise rene råvarer. De valgte heller mer bearbeidet mat som krevde mindre tygging.
Et annet funn var at tobakk og røyking
påvirket smak og matlysten.
– I denne gruppen er det 80-90 prosent som
røyker daglig. I den generelle befolkningen er det rundt 7 prosent, poengterer
Furulund.
Fellesskapet
påvirket matlysten
Studien viste også at den sosiale
konteksten var viktig i alle ledd for om de rusavhengige hadde motivasjon til å
lage sunne måltider.
– Det er jo lett å kjenne seg igjen i. Den
sosiale rammen rundt måltidet både før og underveis hadde stor betydning.
I studien ble det også gjennomført et
prøveprosjekt der ruspasientene fikk utlevert en ferdigprodusert smoothie
sammen med sine faste medisiner. Resultatene fra dette ernæringstiltaket blir
klare til høsten.
Annonse
– Dette er et tiltak som veldig lett kan
oppskaleres til standard praksis. Nå skal vi evaluere effekten av tiltaket. Det vil
si om det har en effekt på helsen og hva tiltaket koster opp mot det man får
tilbake.