Kartlegging av skog med laser

Flybåren laser er blant de mest lovende fjernmålingsteknikkene for kartlegging av skogens økosystemer. Teknologien kan brukes til å kartlegge skogressursene på en økonomisk effektiv måte. Samtidig gir den mange muligheter som ikke finnes med tradisjonelle kartleggingsmetoder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) har vært med på å utvikle denne teknologien, som også kan brukes som basis i biologisk skogforskning. I tillegg kan den danne grunnlag for å fastslå forandringer som følge av klimaendringer.

Prinsippet i metoden er den samme som når fiskeren bruker ekkolodd til å finne en fiskestim. Et fly med en laser om bord flyr over et område. Laseren sender ut en lyspuls mot bakken, som reflekteres fra vegetasjonen eller bakken.

Den tiden det går fra pulsen sendes ut til den kommer tilbake brukes til å beregne avstanden til bakken eller til tretoppene.

Anvendelig teknologi

Målingene kan brukes til å beregne høyden og diameteren på trær og annen vegetasjon. For skogbrukeren gir metoden opplysninger om viktige egenskaper som gjennomsnittlig trehøyde, tetthet og tømmervolum. Samtidig gir metoden myndighetene oppdatert og objektiv informasjon om nasjonens ressurstilgang eller mengden av karbon som skogen har vært i stand til å akkumulere.

Målingene kan danne basis for nasjonale rapportering om endringer i karbon lagret i trær og skog, som Norge er forpliktet til i henhold til internasjonale avtaler som Kyotoprotokollen. For forskeren som vil vite mer om habitatet til dyr og planter som lever i skogen kan metoden gi opplysninger om lystilgang, fuktighetsforhold i jordsmonnet, strøavfall fra trærne og humus.

- Undersøkelser har vist at disse målingene er ganske nøyaktige, og skulle man oppnå samme nøyaktighet med tradisjonelle metoder, ville omkostningene blitt mer enn 30 ganger høyere enn kostnadene ved lasermetoden, påpeker professor Erik Næsset ved Institutt for naturforvaltning (INA).

Internasjonalt samarbeid

INA ved UMB er en ledende internasjonal aktør innen forskning på bruk av flybåren laser. Tidligere denne måneden arrangerte INA et seminar hvor temaet var hvilken rolle flybåren laser kan ha i overvåkning, forvaltning og forskning på skogens økosystemer. INA samarbeider med flere nasjonale og internasjonale organisasjoner om dette prosjektet.

- I Norge samarbeider vi med Norsk institutt for Skog og Landskap og private bedrifter som lever av datainnsamling og bearbeiding av slike data til nyttig infomasjon. Internasjonalt jobber forskere herfra sammen med forskere fra University of Minnesota, Yale University og fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, sier Næsset.

Powered by Labrador CMS