Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Digitaliseringen gjør oss sårbare for dataangrep fra fiendtlige stater og kriminelle. Stortingsrepresentanter har opplevde flere dataangrep.

Hvor stor er trusselen fra cyperangrep?

PODCAST: Forskere diskuterer hva som skal til for å stå imot.

Publisert

Vårt gjennomdigitaliserte samfunn gjør livet praktisk og behagelig, men det gjør oss også sårbare for ulike typer cyberangrep.

– Det ene er helt vanlige kriminelle som prøver å stjele pengene våre eller kreve løsepenger eller noe sånt, sier professor Kristian Gjøsteen ved Institutt for matematiske fag på NTNU.

– Så har du de som forsøker å stjele bedriftshemmeligheter. Det kan være kriminelle eller fiendtlige land som vil forsøke å stjele bedriftshemmeligheter for å utnytte Norge økonomisk, sier Gjøsteen.

En tredje gruppe er fiendtlige land som vil utføre angrep mot Norge.

– Da må man skille mellom de som kan kategoriseres som en krigserklæring, som å skru av strømmen i Norge. Så er det de som prøver å bryte seg inn for å stjele hemmeligheter på Stortinget. Det er en normal oppførsel mellom land. Det kan vi ikke bli sure for, men vi må beskytte oss bedre, sier Gjøsteen.

Dataangrep i Norge

Cyberangrep, som også blir kalt dataangrep og hacking, har til hensikt å skade, forstyrre eller overbelaste et datasystem. Et angrep kan føre til at følsom informasjon fra privatpersoner, offentlige og private virksomheter blir spredd eller misbrukt av kriminelle. I Norge har myndighetene en Nasjonal strategi for digital sikkerhet.

Kilder: regjeringen.no og nrk.no

Kan ikke være paranoide hele tida

I august 2020 brøt noen seg inn i e-postkontoene til flere stortingsrepresentanter. PST slo fast at det var den russiske hackergruppa Fancy Bear som stod bak. Bare få måneder seinere, i mars 2021, skjedde det igjen.

Denne gangen kom angrepet fra Kina, mente myndighetene.

– Men det går ikke an å gå rundt å være fullstendig paranoid hele tida, sier forsker Grethe Østby ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi på NTNU Gjøvik.

Hvor stor trusselen er fra kriminelle og fiendtlige stater i cyberspace? Greier vi å stå imot? Hør episoden her:

Om NTNUs podkastserie

NTNUs podkastserie «De store spørsmålene» vil i år handle om cybercrime, antibiotikaresistens, sirkulær økonomi, hjerneforskning, klima, kunstig intelligens og fremtidens matfat. Serien er å finne der du lytter til podkaster.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS