Denne artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.
Slik kan vi få flere leieboliger
Mange kommuner mangler leieboliger. Forskere foreslår tiltak som kan gi flere leieboliger i Norge.

Økte kostnader og høyere renter har redusert antallet leieboliger. Byggebransjen har lav lønnsomhet, noe som har ført til mindre bygging av nye boliger.
En kombinasjon av økt etterspørsel og færre boliger har igjen ført til høy vekst i leieprisene.
– Økte renter og levekostnader har også gjort det vanskeligere for mange å kjøpe bolig, noe som øker presset på leiemarkedet, sier Mari O. Mamre. Hun er forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR på OsloMet.
Sammen med kollegaer har Mamre analysert tilbudet av leieboliger på FINN.no mellom 2018 og 2024.
I en ny rapport viser forskerne fram tall for utviklingen i leiemarkedet i utvalgte kommuner og for Norge totalt.
– Prosjektet viser hvor viktig det er å forstå hvilken rolle det offentlige bør ha i tilgangen på boliger, både generelt og spesielt i leiemarkedet, sier Mamre.
I rapporten diskuterer forskerne flere tiltak som kan forbedre tilbudet av leieboliger, både på kort og lang sikt.

Korttidsleie et problem
Den største utfordringen på etterspørselssiden er høy innvandring til Norge. Det er hovedsakelig på grunn av mange flyktninger fra krigen i Ukraina.
Dermed er det flere som trenger leieboliger enn det markedet tilbyr. Problemet blir verre fordi flere leieboliger brukes til korttidsutleie i stedet for primærbolig.
– Derfor bør man vurdere tiltak som gjør det mindre lønnsomt å bruke sekundærboliger til andre formål enn som primærbolig, sier Mamre.
Sekundærboliger er boliger som eies i tillegg til ens primærbolig (hovedbolig). Disse boligene brukes ofte til utleie eller som ferieboliger.
– For eksempel kan man gjøre det mindre lønnsomt å leie ut boliger på plattformer som Airbnb. Våre funn tyder også på at andelen korttidsleie ved siden av Airbnb-utleie har økt, sier Mamre.
Forskerne påpeker at en også bør vurdere tiltak for sokkelleiligheter. Dette kan være tiltak som for eksempel å tillate utleie av en større del av boligen eller flere boenheter i samme bolig.
Øke offentlige leieboliger
Funnene i studien viser at profesjonelle utleiere er spesielt følsomme for endringer i pris og avkastning. Dette ikke er tilfelle for utleie i private boliger.
– I markeder med få profesjonelle utleiere, som gjelder de fleste steder i Norge, vil støtteordninger for disse utleierne ha liten effekt på tilbudet av leieboliger, sier Kim Astrup.
Han er forsker på NIBR og har gjennomført studien sammen med Mamre.
I slike markeder er det viktig å øke tilbudet av offentlige leieboliger og bruke startlånsordningen mer aktivt.

– Husbankens målrettede tiltak er spesielt viktige fordi de kan rettes mot områder med størst utfordringer og personer som trenger mest hjelp, sier Astrup.
Hvor mange flere leieboliger som blir tilgjengelige, avhenger av hvordan leiemarkedet reagerer på støtte til utsatte grupper for å kjøpe bolig.
De ulike tiltakene kan sammen danne en helhetlig strategi for å løse utfordringene i leiemarkedet.
Les også disse sakene fra OsloMet:
-
– Det er en myte at idrett er inkluderende
-
Forsker: Det er mye mer kriminalitet i Norge enn det offentlig statistikk viser
-
Er Trump som en romersk keiser?
-
Trumps toll: – Mange i Norge har tapt millioner
-
Russegutter som drikker mye, bruker oftere kokain
-
Minoritetsungdoms kamp for kjærligheten: – Du må prøve å finne ut om denne jenta og forelskelsen er verdt kampen