Denne artikkelen er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - les mer.
– Å snakke flere språk forsinker aldringen og holder deg mentalt frisk lenger
Det er mange gode grunner til å ta vare på morsmålet sitt og snakke flere språk, sier språkforskere.
Øystein A. Vangsnes (t.h.), Natalia Mitrofanova (midten) og Vincent DeLuca forsker på flerspråklighet ved UiT. Her demonstrerer de hvordan de undersøker hva som skjer i hjernen med elektroder i sin forskning.
(Foto: Foto: Kaja Halvei-Larsen / UiT Norges arktiske universitet)
21. februar er den internasjonale morsmålsdagen. Den er det mange gode grunner til å markere, mener språkforskere.
– Morsmålsdagen er viktig fordi det i mange land er lite rom for å snakke andre språk enn majoritetsspråket, sier professor Øystein A. Vangsnes.
I Norge har rundt 18 prosent bakgrunn fra en annen kultur. I Europa generelt snakker cirka 20 prosent av førsteklassingene mer enn ett språk.
Mange fordeler ved å kunne flere språk
Er det noen fordeler å snakke flere språk?
– Først og fremst har det verdi i seg selv å kunne et ekstra språk. Du kan rett og slett mer enn andre, mener forskerne.
Kulturelt sett er det også verdifullt fordi det gjør det lettere å beholde kontakt med kulturen og slekt i det andre landet.
Hjernen endrer seg
I tillegg har det store fordeler for hjernen vår:
– Det å måtte balansere de to språkene i hodet gjør at hjernen tilpasser og endrer seg. Hjernen din får en bedre evne til å fokusere, og du blir mer oppmerksom. Hjernen klarer lettere å sortere ut hva som er viktig og uviktig, og du får bedre hukommelse – arbeidsminne, forklarer forsker Vincent DeLuca.
– Det bidrar også til å forsinke den kognitive aldringen, så det holder deg mentalt frisk lenger, føyer Vangsnes til.
– Det å kunne flere språk «tøyer» hjernen både kulturelt og kognitivt. Men det kommer ikke gratis! Man må bruke og snakke språket, ellers mister man det, understreker forsker Natalia Mitrofanova.
Klarer barn å lære flere språk på en gang?
– Dersom foreldrene snakker forskjellige språk, er det viktig at barn får høre og bruke begge språkene. Noen er redde for at barna skal bli forvirret, men det trenger de ikke være. Hjernen vår er veldig god til å lære språk, spesielt i barndommen.
Det sier Natalia Mitrofanova, som forsker på hvordan barn tilegner seg språk.
– Hvis man har to språk i en familie, så viser forskningen at begge foreldre er viktig for å lære begge språkene. Også den som snakker majoritetsspråket i familien er viktig og må gjøre en innsats for å lære det mindre brukte språket – da vil barna få en enda sterkere kompetanse i det språket, sier Vangsnes.
Fikk du med deg disse artiklene fra UiT Norges arktiske universitet?
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER