Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Slik så det ut utenfor legekontorene mens Norge gikk på smitteverntiltak.

Ventet med å gå til legen, og det fikk mange negative konsekvenser av

Pasienter var usikre på hvordan de skulle forholde seg til fastlegetjenesten under pandemien.

Publisert

Fastlegetjenesten omstilte seg. Legene leverte tilpassede tjenester. Likevel var det mange som ventet med å oppsøke primærhelsetjenesten under covid-19-pandemien.

Det viser en studie som har tatt for seg pasientenes egne erfaringer med kontakt med fastlegen, for seg selv og/eller barna sine. Avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo har gjort studien.

Trygve Skonnord forteller at de aller fleste opplevde tilgjengeligheten på fastlegekontoret omtrent som før.

– 16 prosent rapporterte at de utsatte kontakt med helsetjenesten for plagene sine under pandemien. Halvparten opplevde negative konsekvenser som følge av dette, forteller førsteamanuensis Trygve Skonnord.

Var bekymret for smitte

Studien har sett på hvor tilgjengelig pasientene opplevde fastlegen som og om de endret terskel for å kontakte legen. Den har tatt for seg hva pasientene gjorde hvis de trengte helsehjelp under pandemien. Studien forteller også om eventuelle bekymringer pasientene hadde rundt fysisk kontakt med fastlege eller legevakt.

78 prosent av dem som har svart, opplevde tilgjengeligheten ved fastlegekontoret omtrent som før. 72 prosent sa også at terskelen deres for å kontakte fastlegen, var den samme som før. 

Men det var også flere som rapporterte om bekymring for koronasmitte hvis de gikk til legen. 26 prosent fortalte om det. 24 prosent var bekymret for å belaste helsetjenesten med sykdom som ikke var så alvorlig.

– Det var særlig i forbindelse med luftveissymptomer at studien viste at terskelen for å kontakte primærhelsetjenesten var blitt høyere. Samtidig var det betryggende å se at terskelen for å kontakte fastlegen i stor grad var uforandret hos eldre og kronisk syke, sier Skonnord.

Viktige e-konsultasjoner

Digitale kontaktformer som e-konsultasjoner og videokonsultasjoner ble viktige erstatninger for fysiske konsultasjoner under pandemien. De fleste av dem som hadde benyttet seg av et slikt digitalt tilbud, var fornøyde.

– Tilgjengeligheten til digitale konsultasjoner kan ha vært medvirkende til at enkelte faktisk opplevde en lavere terskel for å kontakte legen. 8 prosent av respondentene mente terskelen var blitt lavere, forteller Skonnord.

– Dette gjaldt også eldre. To av tre eldre over 65 år som hadde erfart digitale konsultasjoner, ønsket å bruke det igjen som et alternativ av og til, sier han.

– En god del utsatte likevel kontakt med legen på tross av plager og sykdom. Dette gjaldt særlig på vegne av barn. Barn tas jo primært med til legen på grunn av luftveisinfeksjoner. I tillegg ble barn fremstilt i mediene som en smittekilde for covid-19, minner han om.

Trenger tydeligere informasjon

– Ved framtidige pandemier bør fastlegekontorene, kommunale helsetjenester og helsemyndigheter gi tydeligere informasjon om tilgjengeligheten i fastlegetjenesten, sier Skonnord.

Studien ble gjennomført som en tverrsnittsstudie. Et spørreskjema ble delt ut til pasienter på fastlegers venterom høsten 2021. I alt ble det samlet inn 639 anonyme svar. 

Referanse: 

Trygve Skonnord mfl.: Pasienterfaringer med fastlegetjenesten under covid-19-pandemien – en tverrsnittsstudieTidsskrift for velferdsforskning, 2024. Doi: 10.18261/tfv.27.1.3

Powered by Labrador CMS