Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Vinner av Forsker Grand Prix 2024
– Dette var veldig gøy! Og samtidig smått uvirkelig med all konfettien. Det var en overraskende intens opplevelse, sier vinneren av årets Forsker Grand Prix, Helene Fjeldvik Peterson.

Norges beste forskningsformidler vant Forsker Grand Prix med nyfødt morkake på scenen

Helene Fjeldvik Peterson overbeviste både publikum og dommere under finalen i Forsker Grand Prix 2024. Nå er hun Norges beste forskningsformidler.

Publisert

– Dette var veldig gøy! Og samtidig smått uvirkelig med all konfettien. Det var en overraskende intens opplevelse, sier vinneren av årets Forsker Grand Prix, Helene Fjeldvik Peterson.

Hun er doktorgradskandidat ved Universitetet i Oslo (UiO) og jobber til daglig som gynekolog og overlege på Kvinneklinikken på Ahus.

Lørdag 28. september gikk hun helt til topps i norgesmesterskapet i forskningsformidling.

Totalt deltok tolv stipendiater fra Bergen, Bodø, Stavanger, Tromsø, Kristiansand og Oslo i konkurransen om å bli Norges beste forskningsformidler.

– Jeg har møtt så mange smarte og hyggelige folk som er opptatt av sitt eget fagfelt, men også formidling generelt. Det har vært en skikkelig positiv boost, sier Peterson.

Alle finalistene på scenen
Helene Fjeldvik Peterson vant årets Forsker Grand Prix. Her jubles det på scenen foran programleder Solveig Kloppen, administrerende direktør i Forskningsrådet og jurymedlem Mari Sundli Tveit og resten av årets deltakere.

– Det har vært en beinhard konkurranse, og det er nok litt tilfeldig hvem som vant. Men for en opplevelse å ta med seg!

Morkakens størrelse i svangerskapet

Peterson forsker på morkakens størrelse mens den er i den gravide magen. Hun ser på hvordan den vokser sammen med barnet.

– Vi vet at både en for stor morkake og en for liten morkake kan gi risiko for at babyen kan dø eller få cerebral parese, forteller hun og fortsetter:

– Derfor er det viktig å kunne måle størrelsen på morkaken, så vi kan finne babyer som må ut, før det er for sent.

Juryen var tydelig imponerte over det de fikk se og høre fra Peterson. Hun fikk kun fire minutter til å overbevise publikum. På scenen var hun trygg og rolig og snakket tydelig og godt om forskningen sin.

Forsker med morkake
Peterson viste frem en helt fersk morkake, både i den lokale og den nasjonale finalen. Her fra den lokale finalen i Oslo.

Til finalen hadde hun med seg en helt fersk og nyfødt morkake på scenen. Kanskje var den det lille ekstra hun trengte for å nå helt til topps i konkurransen.

Forskere må tørre å ta plass

Peterson forteller at grunnen til at hun meldte seg på den lokale konkurransen ved Det medisinske fakultet i Oslo, var todelt.

– Først og fremst var det for å bli tryggere på formidling foran en forsamling, kanskje særlig med tanke på disputas, sier hun.

– Jeg er også opptatt av at forskere må tørre å ta plass. For hvis ikke vi gjør det, er det andre som gjør det, påpeker hun.

Peterson skryter av det hun mener har vært et veldig bra arrangement.

– Jeg er utrolig takknemlig for at Forskningsrådet har arrangert Forsker Grand Prix i år og at Det medisinske fakultetet ved UiO ble med. Det har vært et veldig proft opplegg fra ende til annen, mener hun.

Stolte ledere og fornøyd rektor 

Professor Anne Eskild, en av veilederne til Peterson, forteller at hele miljøet ved Kvinneklinikken på Ahus har vært stolte over innsatsen hennes.

– Vi er veldig takknemlige for at Helene på fire imponerende minutter oppsummerte 15 års morkakeforskning ved UiO og Ahus hvor mange personer har vært med og bidratt, sier Eskild.

Rektor Svein Stølen var en av dommerne på den lokale finalen i Oslo som sendte Peterson videre. Han var raskt ute med å gratulere henne på sosiale medier da seieren var et faktum.

«Gratulerer til Helene Fjeldvik Peterson og hele Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo! Dette var ingen overraskelse for oss som var til stede på vår egen delfinale», skrev rektor etterpå.

Dekan Hanne Flinstad Harbo var ikke noe mindre stolt:

«Hurra, hurra og gratulerer Universitetet i Oslo! Ph.d.-kandidat Helene Fjeldvik Peterson vant i kveld NM i forskningsformidling, Forsker Grand Prix 2024, arrangert av Forskningsrådet. Gode forskere som formidler viktig forskning på en fantastisk måte, har stor betydning for oss alle!»

Powered by Labrador CMS