Barokkunst, fedmemedisin og hvordan alkoholbruk endrer hjernen er blant temaene flest ville lese om i 2022.Foto: Bård Amundsen/forskning.no og Shutterstock/NTB. Collage: forskning.no
Dette er årets mest leste saker på forskning.no
Ny medisin mot fedme med svært gode resultater. Et glass vin om dagen kan endre hjernen din. Dette er noen av de mest leste sakene på forskning.no i 2022.
TrineAndreassenreportasjeleder
Publisert
Leserne til forskning.no lot seg fenge av ganske ulike temaer i året som har gått. Her er lista over de ti mest leste sakene.
Aantallet mennesker med fedme har økt kraftig. Det har betydning for helsa.(Foto: Toasted Pictures/Shutterstock/NTB
1. Rekordstort vekttap med ny medisin
De siste 30 årene har antallet mennesker med fedme økt dramatisk over hele verden. Derfor sto jubelen i taket da en gruppe forskere fikk svært gode resultater av en ny medisin. En ny æra i behandlingen av fedme, mente de.
Ny forskning viser at selv små mengder alkohol påvirker hjernen.(Foto: Ievgenii Meyer / Shutterstock / NTB)
2. Et glass vin om dagen kan endre hjernen din
Forskere har funnet ut at selv et lett til moderat alkoholforbruk kan kobles til redusert hjernevolum. Jo større alkoholforbruket er, jo mindre blir hjernen. Hvis en 50-åring øker fra to til tre alkoholenheter om dagen, er det som å eldes tre og et halvt år, viser studien.
Forskere kaller fenomenet for freak-bølger.(Foto: Charlie Blacker/Shutterstock/NTB)
Ensomme kjempebølger ble lenge antatt å være en myte, til tross for at sjøfolk fortalte om dem. Men så målte forskere det som sannsynligvis er den mest ekstreme ensomme kjempebølgen som er oppdaget.
Skjeden har sin egen måte å rense seg på. Det kan ta fargen fra undertøyet.(Foto: Maja.no)
5. Lys flekk i trusa er helt normalt
Annonse
Alyssa på 21 år valgte å vise undertøyet sitt på TikTok. Hun lurte på to ting: Hvorfor fikk hun en bleket flekk i undertøyet? Var det andre jenter som opplevde det samme? En NTNU-forsker kunne forklare at det er helt normalt.
Like god balanse som turnere er det få forunt å ha. Men visste du at hvor god balanse du har, kan si noe om hvor gode sjanser du har for å leve lenge?(Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters Creative / NTB)
6. God balanse tyder på god helse
De som ikke klarer denne balansetesten, har ifølge en studie nesten doblet risiko for å dø i løpet av de neste ti årene.
Hvilke røykere og eksrøykere er det egentlig som har har størst risiko for å få lungekreft?(Foto: Frank May / NTB)
7. Risiko for lungekreft hos dem som har røkt
Hvorfor kan noen røyke som en skorstein i flere tiår uten å få lungekreft? Mens andre som har sluttet, får lungekreft mange år senere? Forskere har ikke visst svaret. Men nå finner forskere i Trøndelag ut stadig mer.
For mange med autoimmun sykdom eller andre lidelser er kronisk utmattelse et stort problem.(Illustrasjonsfoto: fizkes / Shutterstock / NTB)
8. Hvorfor har så mange kronisk utmattelse?
Annonse
I mange sykdommer, som cøliaki, kreft og Alzheimers, er kronisk utmattelse et stort problem. Men hvorfor oppstår dette? En professor mener det begynner å tegne seg et bilde av en urgammel beskyttelsesmekanisme.
Utsnitt fra Hiermann-epitafiet i Stavanger domkirke.(Foto: Bård Amundsen / forskning.no)
10. Barokk-mysteriet
Forskere har oppdaget at noe ikke stemmer med Norges flotteste barokkunst fra 1600-tallet. Da all kunsten i Stavanger domkirke ble tatt ned under renoveringen av kirken, innså ekspertene at kunstneren er en annen enn den som har fått æren for den.