Fisker etter vegetaroppdrett

Oppdrettsnæringen kan ikke vokse stort mer hvis fôret skal baseres på marint råstoff. Gode alternative proteinkilder er derfor en forutsetning for en bærekraftig fiskeoppdrett i framtiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskeoppdrett er Norges nest største næring og en stadig viktigere matkilde for verdens befolkning. Men fisken skal også ha mat, og marint fôr - fiskemel - krever annen fisk.

Når det produseres seks-sju millioner tonn fiskemel årlig i verden mot 200 millioner tonn soya, sier det seg selv at drømmen er en vegetarfisk i oppdrett.

- Det er ikke mulig å bruke mer fisk til oppdrettsfôr uten å overbeskatte ressursene. Alternative råvarer er nødvendig dersom produksjonen av oppdrettsfisk skal fortsette, sier stipendiat Vegard Denstadli ved Aquaculture Protein Centre (APC).

APC er ett av 13 sentre for fremragende forskning i Norge. Det er et samarbeid mellom Norges veterinærhøgskole, Akvaforsk og Universitetet for miljø- og biovitenskap.

APC arbeider for å sikre bærekraftig vekst i akvakulturnæringen gjennom å forske på flaskehalsen i fiskeindustrien, nemlig fiskefôret.

Næring og antinæring

Vegetabilsk fôr som soyamel er et bærekraftig alternativ til et fôr basert på marine råvarer. Tilgangen er god, det er rimeligere og faren for miljøgifter i vegetabilske råvarer er mindre enn i marine råvarer. Spørsmålet er selvfølgelig hva fisken selv sier til et nytt kosthold.

- Dietten til kjøttetende fisk som laks og torsk, består hovedsakelig av protein og fett. De har dermed dårlige evolusjonsmessige forutsetninger for å omsette karbohydrater, som det er mye av i planter.

- I tillegg er det et problem at stort sett alle planter inneholder såkalte antinæringstoffer, sier Denstadli.

"Fôr er flaskehalsen for fiskeindustrien. Vegard Denstadli og APC forsker på vegetarfôr til fisk."

APC forsker på flere av dem, og Denstadli er spesielt opptatt av ett som heter fytinsyre. Stoffet er spesielt uheldig for tilgjengeligheten av mineraler, og det finnes i soya.

Fytinsyre reduserer opptaket av viktige beinmineraler som fosfor, magnesium og sink som fisken trenger for en normal skjelettutvikling.

Torsken spesiell

Fiskemel er en relativt god mineralkilde, soya er det ikke. I tillegg ser forskerne klare effekter når andelen fytinsyre i fiskefôret når 0,2-0,3 prosent.

- I vegetabilsk fôr til kylling og gris kan enzymet fytase tilsettes, og dette bryter ned fytinsyren. Denne metoden fungerer imidlertid dårlig hos fisk, sier Denstadli.

"Torsken er ikke som andre rovfisker."

APCs undersøkelser viser imidlertid at så mye som 25 prosent soyamel kan tilsettes fôret til oppdrettstorsk uten at mengden fytinsyre får negative effekter (Se også artikkel Torsken - rovfisk som liker grøntfor.)

- Det er viktig å holde innblandingen av soyamel på et nivå man kjenner virkningene av. Vi jobber nå med alternative metoder for å bli kvitt problemet som oppstår med større mengder vegetabilske råvarer i fiskefôr, sier stipendiaten fra APC.

PS. Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Studier innen humanærnæring viser at små mengder antinæringsstoffer kan være sunt for mennesker og motvirke kreft.

Powered by Labrador CMS