I en klump med akryl ligger fire små biter av månen som Neil Armstrong og Buzz Aldrin plukket med seg i 1969.

Disse små steinene har vært på månen

I 1969 dro et norsk flagg til Månen med Apollo 11. Med seg hjem hadde det fire små månesteiner.

22.6 2017 04:00

– Steinene ble gitt til Norge etter den første Apollo-ferden, forteller Karstein Hårsaker, samlingsansvarlig på NTNU Vitenskapsmuseet.


Dette flagget er eneste norske månefarer. Her stilles det ut sammen med steinene som var med tilbake på Apollo 11. (Foto: Eivind Torgersen)

De små steinene, som er støpt inn i akryl, har ikke vært vist fram ofte. Det meste av deres 44 år lange norgesopphold har de tilbragt i magasinet på museet.


Karstein Hårsaker, samlingsansvarlig på NTNU Vitenskapsmuseet, vokter de måneklenodiene under visningen på Starmus-festivalen. (Foto: Eivind Torgersen)

I går ble de hentet fram fra støv og glemsel for noen timer i rampelyset inne i Trondheim Spektrum der Starmus-festivalen finner sted.

Kanskje til ære for månefarerne Harrison Schmitt og Charlie Duke som var invitert til Trondheim for å fortelle om fordums rombragder.

Flaggborg til Månen

– I denne plaketten er det noen fragmenter av månestein og et flagg som var med opp til månen og ned igjen, sier Hårsaker til forskning.no.

Flaggene til alle nasjoner i verden var med og president Richard Nixon sendte senere flaggene i retur sammen med hver sin bit av månen.

Norge fikk også en stein fra Apollo 17-ferden. Den befinner seg på Naturhistorisk museum i Oslo.

Under kan du se videoreportasje om månesteinene, laget av Gemini, NTNU og Sintefs vitenskapsmagasin:

 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Dette er Starmus-festivalen

Starmus-festivalen er en internasjonal vitenskaps- og musikkfestival.

Festivalen ble første gang arrangert i 2011, deretter i 2014 og 2016, alle tre gangene på Kanariøyene Tenerife og La Palma.

Den fjerde Starmus-festivalen avholdes i Trondheim 18.–23. juni 2017, med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) som vertskap.

Det var den armenske forskeren og musikeren Garik Israelian som tok initiativet til Starmus-festivalen. Brian May, astrofysiker og musiker, kjent som tidligere gitarist i rockebandet Queen, var også en av grunnleggerne.

(Kilde: Wikipedia)

Emneord