Helsa stoppet Stephen Hawkings trondheimstur. Direktesendt på Starmus-festivalens storskjerm talte han varmt for å kolonisere verdensrommet. (Foto: Lasse Biørnstad)

Det er bare å pakke romkofferten

– Vi må finne tilbake til nysgjerrigheten fra begynnelsen av 1960-tallet, sier Stephen Hawking. Han mener verdensrommet er menneskehetens eneste redning.

Dette er Starmus-festivalen

Starmus-festivalen er en internasjonal vitenskaps- og musikkfestival.

Festivalen ble første gang arrangert i 2011, deretter i 2014 og 2016, alle tre gangene på Kanariøyene Tenerife og La Palma.

Den fjerde Starmus-festivalen avholdes i Trondheim 18.–23. juni 2017, med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) som vertskap.

Det var den armenske forskeren og musikeren Garik Israelian som tok initiativet til Starmus-festivalen. Brian May, astrofysiker og musiker, kjent som tidligere gitarist i rockebandet Queen, var også en av grunnleggerne.

(Kilde: Wikipedia)

Kjendisfysikeren Stephen Hawking har tidligere advart menneskeheten: Vi kommer ikke til å overleve 1000 nye år på Jorda hvis vi ikke koloniserer verdensrommet i løpet av de neste 100 årene.

Han advarte på nytt under Starmus-festivalen i Trondheim tirsdag. Det vil si, Hawking var ikke selv i Trondheim Spektrum, men snakket til publikum via Skype fra Cambridge i Storbritannia.

Petra Hatalova synes det var interessant og veldig inspirerende og høre Stephen Hawking direkte på storskjerm. (Foto: Eivind Torgersen)

– Jeg synes han er litt pessimistisk, sier publikummer Petra Hatalova til forskning.no etter Hawkings foredrag.

– På den annen side er det kanskje det som er virkeligheten, sier Hatalova. Med mastergrad i astrofysikk hadde hun ingen problemer med å følge tankerekkene til Hawking.

Ingen steder å dra

– Truslene er så mange at det er vanskelig for meg å være positiv, sa Hawking i foredraget.

Han er bekymret over at vi tapper verden for naturressurser og for klimaendringene vi påfører jorda.

– Tidligere når menneskeheten har stått overfor lignende kriser, har det vært nye områder å kolonisere.

Men der Columbus i 1492 kunne starte koloniseringen av en ny verden, har vi nå ingen steder å dra. Unntatt utover i verdensrommet.

– Det er på tide å utforske andre solsystemer. Å spre oss er kanskje det eneste som kan redde oss fra oss selv.

– Jeg er overbevist om at menneskeheten må forlate jorda.

Ole Evensen synes det var stort å høre Stephen Hawking. (Foto: Eivind Torgersen)

Tilskuer Ole Evensen deler Hawkings bekymring.

– Veien framover er litt mørk, så det er kanskje lurt å se på nye utveier og nye løsninger for fremtiden. Og da tenker jeg spesielt på det med forbruk og eventuelt nye planeter.

De entusiastiske 60-åra

Hawking har blitt romentusiast på sin hals og mener vi trenger en ny giv på romfronten.

– Vi må finne tilbake til engasjementet rundt de første romreisene tidlig på 1960-tallet.

Han tror en månelanding og et menneske på Mars i løpet av de neste ti årene vil få fart på romsatsingen. På samme måte som president John F. Kennedys satsing på 1960-tallet gjorde.

Veien dit er lang. Ingeniørene får mye å gjøre hvis Hawking skal få det som han vil.

– Vi står på terskelen til en ny æra. Menneskelig kolonisering på andre planeter er ikke lenger science fiction. Det kan bli science fact, avsluttet Hawking på storskjermen.

Forfall ødela ikke opplevelsen

Både Ole Evensen og Petra Hatalova skulle gjerne sett Hawking i levende live. Men opplevelsen ble ikke ødelagt av at han meldte avbud like før Starmus-festivalen startet.

– Det hadde vært tøft å se han i virkeligheten, men med dagens teknologi fungerer det likevel, sier Evensen.

– Jeg kan forstå at det er vanskelig for han å være der han vil være. Men han var der med oss, sier Hatalova.

Powered by Labrador CMS