Grunnlegger Garik Israelian på Starmus-festivalen i 2015. Den foregikk på Kanariøyene. I år kommer stjernelaget til Norge og Trondheim. (Foto: Starmus)

Vitenskapelig stjernegalleri til Trondheim

Neste uke strømmer noen av forskningens største stjerner til Trondheim og Starmus-festivalen. Det blir tett mellom nobelprisene.

I morgen åpner Starmus-festivalen sin «feiring av vitenskapen og kunsten». Til og med fredag holder de det gående med foredrag, show, konserter og utstillinger.

De tre foregående – i 2011, 2014 og 2016 – fant sted på Kanariøyene. I år er det Trondheim og NTNU som er arena.

Det store trekkplasteret skulle uten tvil være Stephen Hawking. Dessverre for arrangør og forventningsfullt publikum meldte den verdenskjente fysikeren forfall i siste liten.

Det medisinske teamet til 75-åringen har lagt ned reiseforbud for ham, ifølge Adresseavisen, som har snakket med prosjektleder Trond Singsaas.

– Hawking vil ikke være fysisk til stede, men vi jobber med gode løsninger for at hans foredrag skal bli formidlet til festivaldeltakerne og allmennheten, sier Singsaas.

Han har mange andre store navn å lokke med i det Klassekampen kaller «Vitenskapens Woodstock».

Nobelpriser i kø

I den tosifrede rekken av nobelprisvinner kommer også NTNUs egne kjendisforskere May-Britt og Edvard Moser.

Andre med nobelmedalje er astrofysikerne Adam Riess, en av forskerne som oppdaget at universet utvider seg stadig raskere, og George Smoot, som har forsket på stråling fra the big bang.

Også økonomene er godt representert blant nobelprisvinnerne på Starmus. I tillegg til Norges egen Finn Kydland kommer også Chris Pissarides. Sistnevnte kan du lese mer om her: Prisen for å finne den beste.

Buzz Aldrin, mest kjent som det andre mennesket som satte sine føtter på månen, leder et kobbel av astronauter og kosmonauter. De populære vitenskapsformidlerne Neil deGrasse Tyson og Brian Cox står også på programmet.

Forskning.no er selvsagt på plass, og vi håper vi skal kunne få møte så mange av dem som mulig. Kanskje får vi også mulighet til å spørre dem om ting du måtte lure på. Følg med på vår Facebook-side hvis du har spørsmål til stjernelaget.

Kostbart festivalpass

Hvis du vil ha full tilgang til alt som skjer i Trondheim Spektrum den kommende uka, må du ut med 5000 kroner (530 euro). Dette har fått noen til å reagere.

– Hva skulle forsvare en sånn pris? spør informasjonsmedarbeider Albert H. Collett ved NTNU i en kronikk i Adresseavisen.

Han antyder at det er i overkant mange store – og dermed kostbare – navn på plakaten.

– 11 nobelprisvinnere på ett brett er flott, men forbeholdt de få, skriver Collett.

Universitetslektor Unni Eikeseth ved NTNU er enig i at prisen kanskje er i overkant høy. På Twitter gir hun uttrykk for at flere burde fått muligheten til å komme på festivalen.

Kjemikeren Eikeseth er for øvrig et av mange innslag i det såkalte Byprogrammet. Dette er åpent for alle, noe også Collett gir Starmus-arrangøren skryt for.

– Trondheimsversjonen av Starmus fortjener honnør for et stort byprogram der mye er gratis. Den skal også ha ros for å henvende seg til et bredt publikum, skriver han i kronikken.

NTNU-rektor Gunnar Bovim svarer blant annet slik på kritikken:

– Dette blir det en populærvitenskapelig og kulturell folkefest i byen, hvor de aller fleste arrangementene er gratis og tilgjengelig for alle, skriver han i et innlegg i Adresseavisen.

Fra Queen til doktorgrad

Grunnlegger av den første Starmus-festivalen var astrofysikeren Garik Israelian.

Tidligere Queen-gitarist Brian May spilte på den første festivalen i 2011. Han sitter også i styret – ikke bare som alibi for det siste leddet i Starmus-navnet. May fullførte nemlig sin doktorgrad i astrofysikk i 2007.

Det har ikke Steve Vai, årets musikalske hovedattraksjon. Han har mange ganger blitt kåret til verdens beste gitarist av magasinet Guitar Player.

På 2000-tallet ledet Vai bandet String Theories. Kanskje en god match for foredraget «Strengteori og romtid» som den teoretiske fysikeren Brian Greene skal holde mandag kveld?

Referanse:

Brian Harold May: A Survey Of Radial Velocities In The Zodiacal Dust Cloud. Doktoravhandling, Imperial College London, 2007.

Powered by Labrador CMS