Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Polarinstitutt - les mer.

Økolog Jesper Mosbacher speider etter vadefugler ved Ny-Ålesund med en termisk kikkert.

Kikker inn i fuglelivet med spesialkamera

Termisk kikkert viste stort varmetap hos rugende ærfuglhunner, men mye mindre hos hannene.

Publisert

Forsker Geir Wing Gabrielsen er nå inne i sin 43. sommer i Ny-Ålesund og Kongsfjorden på Svalbard, i forskningens tjeneste. 

Polarmåke, polarlomvi, hvitkinngås, krykkje, alkekonge og ærfugl er noen av fugleartene som slår seg ned på holmene og i fuglefjellene i fjorden. Hver polarsommer får de den erfarne forskerens blikk rettet mot seg.

Sjøfuglforsker Geir Wing Gabrielsen (til venstre) bruker termisk kamera for å studere varmetap, fortrinnsvis hos ærfugl. Her er han ved Ny-Ålesund sammen med forskningsassistent Raul Gonzalez Guerrero.

Varmere fjord

Kongsfjorden er blitt en stadig viktigere fjord å undersøke nærmere. I løpet av de siste årene har temperaturen i fjorden steget med over to grader. 

Gabrielsen og forskerkolleger ønsker å finne ut hvordan de raske miljøendringene påvirker fuglene.

Kikkerten som Jesper Mosbacher ser gjennom, bruker varmestråling og måler temperaturen i stedet for vanlig lys.

Færre fotavtrykk

Sommeren 2023 tok Gabrielsen og forskerkollega og økolog Jesper Mosbacher, begge fra polarinstituttet, i bruk ny teknologi i feltarbeidet for å kartlegge varmetapet hos rugende ærfugler. Det er snakk om et termisk varmesøkende kamera (en termisk kikkert).

Denne kikkerten bruker varmestråling og måler temperaturen i stedet for vanlig lys, og dermed går det an å oppdage fugler på reir eller fugleunger. Du kan også studere dyr som er aktive om natten, uten å forstyrre med kraftig lys eller gå tett på dyrene. 

Tidligere år har Gabrielsen beskuet fuglene med en tradisjonell kikkert.

– Jeg slapp å gå rundt i terrenget og leite etter fuglene som kan være vanskelige å se med det blotte øye. Da risikerer vi heller ikke å tråkke på reirene eller forstyrre fuglene unødvendig, sier Jesper Mosbacher. 

De røde feltene på bildene viser hvor varmetapet er størst hos dette ærfuglparet. Hunnen (til venstre) mister mer varme enn hannen.

Kjønnsforskjeller 

I Ny-Ålesund sommerstid er det lyst hele døgnet. Forskerne har brukt det termiske kameraet for å utelukkende studere varmetap, fortrinnsvis hos ærfugl på reir.

Da forskerne studerte bildene de tok med det termiske kameraet, gjorde de noen interessante funn. De kunne se tydelige forskjeller i varmetap mellom ærfuglkjønnene.

– Hunnen har betydelig mer varmetap enn hannen, forteller Gabrielsen. 

Hunnen plukker dun og fjær fra kroppen sin til reirene for å holde eggene varme. På bildet er hunnen til venstre, hannen til høyre.

Hunnen bruker mer energi 

Gabrielsen forklarer det ulike varmetapet med at hunnen bruker mye tid og energi på å bygge reir og legge og ruge egg. I tillegg plukker hun dun og fjær fra egen kropp til reirene for å holde eggene varme.

Hannen plukker ikke fjær og dun fra kroppen sin. Dermed holder den seg også varmere.

Mens de fleste ærfuglhannene bare er til stede ved reiret til ærfuglhunnen i cirka en uke før de forlater reirområdet, så ruger hunnen i om lag 25 dager før hun forlater reiret med ungene. I løpet av reirperioden taper hunnen cirka 45 prosent av kroppsmassen, siden hun ikke spiser i denne tida.

Hunnen tilbringer 98 prosent av tiden på reiret. For å for å få frem ungene er det viktig å økonomisere med kroppsressursene og unngå varmetap.

Da disse bildene ble tatt, var det ennå ganske kaldt i Ny-Ålesund.

Det gjelder å ikke tråkke i reirene når forskerne teller reir i Kongsfjorden. Her foregår det reirregistrering på Hermansenøya.

Termisk kamera/kikkert

  • Varmesøkende kameraer som ser etter temperaturforskjeller i bildet og dermed kan skille dyr og mennesker fra omgivelsene.
  • Sensoren inne i varmekameraet gjør om varmeutstrålingen fra objektene foran linsen til et bilde som vises på en skjerm.
  • Bildet inne i et termisk varmesøkende kamera bruker ulike farger for å skille mellom ulike temperaturer.
  • Et termokamera gjør at du kan se dyr i mørket og at du kan se dyr selv om de er delvis skjult bak for eksempel busker og kratt.
Powered by Labrador CMS