Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.
Tidligere var det ikke ordentlig middag uten at den inneholdt potet. Seks dager i uka var det vanlig å ha poteter på middagsbordet.(Foto: Peter Schad / Unsplash)
Poteter kan gi flere et lengre liv
Langer du innpå kokte poteter til middag? En ny studie kan tyde på at du bør fortsette med det.
Poteter har ofte blitt sett som mindre
sunne sammenlignet med andre grønnsaker. I år 2000 vakte det oppsikt da indremedisiner
Fedon A. Lindberg gikk ut og sa at en stor del av Norges befolkning ikke bør
spise så mye poteter. Mange kan legge på seg og utvikle type 2-diabetes, mente
han.
Nå har en stor norsk studie sett på hvordan det har gått med 77.000 nordmenn over en periode på 40 år.
– Personer som spiste minst to poteter om dagen på 1970- og 1980-tallet hadde 12 prosent lavere dødelighet i løpet av de 40 årene etterpå. Å spise mer poteter var også knyttet til noe lavere dødelighet av hjerte- og karsykdom. Den lavere dødeligheten er i samme størrelsesorden som hos de som generelt er flinke til å få i seg grønnsaker, sier Erik Arnesen.
Han er forsker på Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo (UiO).
Potet er ikke blant «fem
om dagen»
Tidligere var det ikke ordentlig middag
uten at den inneholdt potet. Seks dager i uka var det vanlig å ha poteter på
middagsbordet.
Ifølge forbruksundersøkelser fra 1980-tallet ble ni av ti fiskemiddager
og åtte av ti kjøttmiddager spist med potet.
Arnesen forteller at poteter ofte har blitt sett som mindre
sunne sammenlignet med andre grønnsaker. I de norske kostrådene teller ikke
poteter blant de anbefalte «fem om dagen» frukt og grønnsaker.
– De nyeste
nordiske ernæringsanbefalingene sier likevel at poteter godt kan være en
betydelig del av et sunt kosthold, men at det ikke er tilstrekkelig
dokumentasjon til å fastslå at poteter i seg selv, påvirker risikoen for
kroniske sykdommer. Derfor ville vi undersøke nettopp dette, sier forskeren.
Sammenhengene var like for kvinner og
menn
Til studien hentet Arnesen sammen med kolleger ved UiO og
Folkehelseinstituttet inn tall fra fylkesundersøkelser i regi av Statens
Helseundersøkelser.
Disse ble utført mellom 1974 og 1988. Så koblet forskerne deltakerne
mot Dødsårsaksregisteret nå 40 år etterpå for å se hvordan det hadde gått.
– De som spiste i snitt to poteter om
dagen, viste seg å ha redusert risiko for å dø. Våre anslag er også at for hver
100 gram høyere inntak av poteter per dag, var risikoen for å dø og risikoen
for å dø av akkurat hjerte- og karsykdom, 4 prosent lavere, forteller
forskeren.
Han understreker at de da hadde tatt
hensyn til blant annet alder, kjønn, røykevaner, fysisk aktivitet og inntak av
kjøtt, fisk og smeltet smør eller margarin til middag.
Sammenhengene var like både
for kvinner og menn, og på tvers av kategorier av kroppsmasseindeks, røyking og
fysisk aktivitet.
Poteter bidrar med vitamin C, kalium og
kostfiber
På 1970- og 1980-tallet var kokte poteter en
av de fremste kildene til kostfiber i kostholdet. De bidro også med blant annet
vitamin C og kalium. De også er positive for hjerte- og kar-helsen.
Professor Kjetil Retterstøl ved UiO sier at en av studiens
styrker, er det store antall deltagere og den lange oppfølgingstiden.
Annonse
– Dette er sannsynligvis den største
studien noensinne om poteter og hjerte- og karsykdom, sier han.
Ta en potet!
Noen tidligere studier har antydet at du
har høyere risiko for blant annet diabetes type 2 om du spiser mye poteter.
Arnesen påpeker at en gjennomgående svakhet ved disse studiene, er at de også inkluderer
potetprodukter som pommes frites og potetmos.
– Ernæringsmessig er de veldig forskjellige
fra rene, kokte poteter. De har et høyt innhold av både fett og salt, forteller
han.
Forskeren understreker at det må mer
forskning til for å forstå de underliggende mekanismene rundt poteten og for å
se på hvor sunn den er fra alle perspektiver. Men han siterer raskt fra en
kjent sang av Jarl Goli:
– Ta en potet! …Og tar du to, kan det faktisk
være enda bedre.