Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.
Blir man syk, kan det gå hardt ut over appetitten.
(Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / Shutterstock / NTB)
Alvorlig underernærte på sykehus har høyere risiko for å dø to år senere
Det er viktig med god oppfølging av ernæringsstatusen hos de som er lagt inn på sykehus.
Å spise godt og riktig er viktig for å leve et langt og
godt liv. Blir man syk, kan det imidlertid gå hardt ut over appetitten. Det
finnes også en rekke medisiner som bidrar til å redusere matlysten.
Er du ung og relativt frisk, er det som regel ikke et stort
problem, men etter hvert som man blir eldre, kan det bli det.
Jutta Dierkes er professor i klinisk ernæring ved Klinisk institutt 1 på Universitetet i Bergen. Hun forteller at vi som et eksempel kan ta en 75 år gammel dame. Hun er både beinskjør og har hjertesvikt. Det gjør at hun må ta medisiner som gjør at hun får
redusert matlyst.
– Hvis hun da får en infeksjon på toppen av det
hele, som igjen påvirker matlysten i negativ retning, kan det bli vanskelig for
henne å komme tilbake til den formen hun var i tidligere, sier Dierkes.
I en ny studie ved Haukeland universitetssjukehus og Klinisk
institutt 1 har hun sammen med Marte A. Trollebø og kolleger sett på
ernæringsstatus hos over 300 innlagte på sykehuset.
De har sett på risiko for underernæring og diagnostisering hos pasientene og hvordan det har gått med disse inntil to år senere.
Hvor mange av dem døde og kan man se noen sammenheng
mellom utfallet og deres ernæringsstatus da de var innlagte på sykehus?
Alvorlig underernæring koblet til økt risiko for død
Totalt 326 pasienter deltok i studien. Forskerne ekskluderte
intensivpasienter og alle som hadde kreft og smittsomme sykdommer. De fleste
inkluderte pasienter var fra hjerte- eller lungeavdelingene. Alle var over
18 år.
Alle hadde blitt risikovurdert for underernæring ved hjelp
av et verktøy som sykehusene benytter. Blant annet ved hjelp av disse dataene
har forskerne i ettertid satt diagnosene underernæring og risiko for
dette.
To år etter var 55 av pasientene døde. Forskerne fant en
klar kobling mellom det å være i risiko for underernæring eller underernært og
dø inntil to år senere.
Når de justerte for alder og kjønn, fant de imidlertid at
det kun var de pasientene som led av alvorlig underernæring som hadde forhøyet
risiko for å dø to år senere.
For få diagnostiseres
Dette viser forskerne at det er viktig å ikke bare vurdere
risiko for underernæring. Det er også viktig å sette en diagnose.
– Å sette en diagnose er viktig, både for å
synliggjøre problemet og videreformidle informasjonen mellom de ulike leddene
av helse- og omsorgstjenesten. Slik blir det kontinuitet i behandlingen, og
de får videre god oppfølging, sier Marte A. Trollebø.
Hun sier at det finnes rapporter fra Haukeland universitetssjukehus som viser at opptil 70 prosent av alle innlagte på sykehus risikovurderes
for underernæring. Langt færre får en diagnose.
– Dette på tross av at det i dag finnes nasjonale
faglige retningslinjer for hele helse- og omsorgstjenesten for å følge opp de
som er i risiko for underernæring eller som er underernært, sier hun.
Leter etter nye metoder for å sette
diagnoser
Trollebø tror at ressursmangel er en av årsakene til at det
settes få diagnoser og at underernærte ikke får den oppfølgingen de trenger.
Hun forteller at sammenlignet med andre vestlige land er det få ernæringsfysiologer ansatt på norske sykehus og i
kommunehelsetjenesten.
For å imøtekomme noe av denne ressursmangelen vil Trollebø
og Dierkes framover se etter enklere måter å sette ernæringsdiagnoser på:
– Å sette en ernæringsdiagnose er mye mer
omfattende enn å gjennomføre en vurdering av risiko for underernæring. I videre studier skal vi se om vi finner måter som kan gjøre det enklere å
gjennomføre, for eksempel gjennom en blodprøve, foreslår Dierkes.
Behandlingen må tilpasses den enkelte
Å behandle en som er alvorlig underernært, kan være
krevende. Men Dierkes sier det finnes ulike verktøy, som for eksempel
næringsdrikker:
– Næringsdrikker er et produkt som er laget for
behandling av underernæring. En utfordring med disse er at de egner seg
dårligere til langtidsbehandling. Smaken er nemlig nokså ensidig. Andre
alternativer er å berike maten man får i seg. Det kan gjerne være med mer fett som smør
eller olje, sier professoren.
Det finnes også mer inngripende tiltak, som ernæring med sonde eller intravenøs tilførsel av ernæring.
Det viktigste er at behandlingen må tilpasses hver enkelt. Aller helst bør behovet for en ernæringsoppfølging skje allerede hos fastlegen:
– Per i dag finnes det ingen nedre grense for når
fastlegene bør ta affære ved mistanke om eller påvist underernæring hos
pasientene sine. Det ideelle hadde vært om fastlegene, gjerne med bistand fra
en ernæringsfysiolog, hadde igangsatt tiltak tidligere, sier Dierkes.
Referanse:
Marte A. Trollebø mfl.: Malnutrition as a prognostic factor for 2-year mortality in hospitalized patients in Norway: A matched cohort study. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 2024. DOI: 10.1002/jpen.2619
Les også disse sakene fra UiB:
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER