Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - les mer.

Saueflokk i Lofoten.
Sykdommen mædi finnes over hele verden, og i Norge har vi som mål å utrydde den helt.

Ingen sauer i Norge skal dø av denne sykdommen

Norge har som mål å utrydde sauesykdommen mædi fullstendig. Forskere utvikler nå en ny test som skal påvise smitte hos sauer.

Publisert

Anniken Jerre Borge har forbedret testregimet for mædi-visna-viruset. Blant annet har hun utviklet en ny test. Den ser ut til å kunne avdekke flere smittede dyr enn testene som brukes i dag.

Anniken Jerre har forsket på påvisning av mædi-visna virus hos norske sauer.

Viruset kan blant annet føre til sykdommen mædi som vi har hatt to store utbrudd av i Norge siden 2002. 

Sauer dør av sykdommen

Det siste utbruddet av sykdommen her til lands, i 2019 og 2020, førte til opprettelse av et forskningsprosjekt som skulle finne svar. Anniken Jerre har arbeidet med sin doktorgrad ved NMBU og Veterinærinstituttet som en del av dette forskningsprosjektet. 

Sykdommen mædi finnes over hele verden, og i Norge har vi som mål å utrydde den helt. De fleste av dyrene som smittes, utvikler ikke sykdomstegn, men for sauene som blir syke, er utfallet dødelig.

– Vi trodde at vi var kvitt viruset og sykdommen, men til tross for det kontinuerlige overvåkingsprogrammet vi har hatt i Norge siden 2003, viste det seg at viruset trolig har sirkulert i sauepopulasjonen vår helt siden forrige utbrudd uten å bli oppdaget. Vi ønsker derfor å kunne ha et enda bedre testregime og overvåking slik at vi kan unngå samme situasjon senere, sier Jerre.

Ny test kan fange opp flere dyr

Hun har evaluert de testene som er på markedet i dag. Fungerer disse testene på norske sauer? Det finnes mange ulike virusvarianter i verden. Testene på markedet er ikke nødvendigvis like gode til å fange opp smitte med alle de ulike variantene.

Derfor var det nødvendig å evaluere testene opp mot blodprøver fra norske sauer som er smittet med den norske virusvarianten. 

Slik fant Jerre at kombinasjonen av tester som ble brukt, burde endres. Slike endringer kan muligens fange opp enda flere smittede dyr enn tidligere uten at det går på bekostning av antall falske positive dyr.

Det er vanlig å teste sauer for smitte med viruset i forbindelse med kjøp og salg. Det samme skjer også ved overvåking og ved mistanke om sykdom.

Spesielt for sauer i Norge

Hvert år blir mange prøver testet, og det er viktig å stille en sikker diagnose. I stedet for å endre de eksisterende testene er det mulig å heller bruke den nye testen som utvikles ved Veterinærinstituttet. 

Denne testen er spesifikt rettet mot virusvarianten i Norge. Den vil derfor kunne oppdage flere smittede dyr. Det vil spare tid og penger for både myndigheter og næringsliv.

– Denne testen kan endre hvordan vi jobber med å stille diagnoser ved Veterinærinstituttet, sier forskeren.

Veien videre

Det kan ta flere år fra et dyr blir smittet til det blir sykt, og det kan ta måneder før det er mulig å påvise sykdommen. 

Det kan ta lang tid før symptomene oppdages om de blir oppdaget i det hele tatt. 

Mædi er ikke en enkel sykdom å påvise. Testen Anniken Jerre har utviklet, vil kunne gi utslag med en mindre mengde antistoff i blodet. Det kan gjøre at flere smittede dyr oppdages.

Nå skal forskerne jobbe videre for å bekrefte at testen fungerer som den skal og for å sikre at den er pålitelig og effektiv.

– Målet er at den kan tas i bruk i overvåkingen av sykdommen i Norge, sier hun.

Mædi-visna-virus

Mædi-visna-virus (MVV) kan føre til sakte utviklende respirasjonsvansker og nevrologiske problemer hos sauer. Sykdommen kalles mædi når det er lungene som er rammet, og visna når viruset gir avmagring og nevrologiske tegn.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS