Den nye fattigdommen
Å være fattig i Norge oppleves som tøffere enn noen gang. De fattige føler seg utrygge, ufrie og sett ned på. I boken "Fattigdommens psykologi" gir professor og psykolog Kjell Underlid et sterkt innblikk i hvordan det oppleves å være fattig i landet som er kåret til verdens beste å bo i.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Psykologisk tøffere
Til tross for at Norge er kåret som verdens beste land å bo i er det ikke lett å være fattig i Norge.
- Selv om de har det bedre enn i andre land materielt sett, har de det psykologisk tøffere, sier professor Kjell Underlid ved Høgskolen i Bergen.
Han har fulgt 25 langtidsmottagere av sosialhjelp ved et sosialkontor i Bergen gjennom et halvt år.
Gjennom studier av norsk historie, klassisk norsk skjønnlitteratur og det norske språket ser han tydelig at den gamle fattigdommen er veldig ulik den nye fattigdommen.
- Sult, tørst, frost og ekstremt slit kjennetegner den gamle fattigdommen. Dette er fraværende i dagens rike velferdssamfunn. Men opplevelsen av å være fattig er likevel den samme. Det kunne like gjerne vært Sjur Gabriel eller Ann Margritt jeg møtte på sosialkontoret, forteller Underlid.
Han forklarer det med at vi lever i et mer materialistisk samfunn med økt forbruk.
- Dermed blir kontrastene mellom det livet de fattige lever og det livet andre i samfunnet har, så mye større. Fattigdom har en relativ karakter, understreker han.
Blir utrygge, ufrie og sett ned på
Resultatet av forskningsprosjektet til Underlid viser at relativ fattigdom i rike velferdssamfunn gir fire konkrete utslag.
- Utrygghet. Alle som er intervjuet frykter fremtiden. De frykter for barnas fremtid og for at de ikke skal klare å etterlate seg noe til dem.
- Ufrihet. Når man mangler penger blir man svært begrenset både sosialt og ikke minst geografisk. Man får hemmet livsnytelse. I dag er det snart bare biblioteket som er gratis.
- Sosial devaluering. Mange føler seg uønsket, og det er en lite hyggelig opplevelse.
- Dårlig selvbilde. Mange opplever at de har mislyktes, spesielt som foreldre.
Slik fattigdom gir fire følelsesaspekter, forteller Underlid.
- De blir aggressive ved at de føler sinne og bitterhet. De er engstelige og blir redde og bekymret. De blir depressive og triste. Mange føler skam og skyld.
- Disse følelsesaspektene utgjør den psykologiske essensen av slik fattigdom.
Underlid forteller at forsørgere blir hardest rammet.
Som folk flest

Fattigdommen er lite synlig i samfunnet. Det er likevel åtte prosent av Norges befolkning som har vedvarende lav inntekt. Underlid forteller at det er mange måter å bli fattig på.
- De fattige er like forskjellige som oss andre. Sosialklientene jeg intervjuet er helt vanlige mennesker uten rusproblemer. De havner ofte i gråsonen og blir derfor langtidsmottagere av sosialhjelp.
Underlid trekker frem en alenemor i undersøkelsen som hadde egen leilighet og god stilling i næringslivet.
- Dessverre ble hun utsatt for en trafikkulykke hvor hun fikk en varig skade. Nå er hun for syk til å kunne jobbe, men samtidig for frisk til å få uføretrygd. Konsekvensen er at hun er avhengig av sosialhjelp for å få endene til å møtes, forteller han.
Trenger respekt og omsorg
Mennesket har behov for trygghet, autonomi, aktelse og selvrespekt, forteller Underlid.
- Vi må gi de fattige respekt og omsorg. Alt som kan øke disse fire områdene vil være gode ledetråder. Oppfordringen går til politikerne, helse- og sosial tjenesten og oss som medmennesker.
Professor Kjell Underlid er psykolog og underviser i sosialt arbeid ved Høgskolen i Bergen. Han har tidligere skrevet doktorgrad om det å være arbeidsløs. Nå er det de fattige som er i hans fokus.
- Fattigdommens psykologi er et forsømt område når det gjelder forskning. Vi trenger mer kunnskap om fattigdom, sier han.
Den 28. januar 2005 kom undersøkelsen hans ut i bokform under tittelen “Fattigdommens psykologi”. Den behandler også fattigdom ut ifra et humanistisk perspektiv.