Eldre treningsglede

Friske eldre er alle tjent med. Ikke minst de eldre selv. Senior-Løftet skal undersøke den mentale og fysiske effekten av trening for de over 70 år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen gir alt i styrkeøvelsene (Foto: Torunn Gjerustad)

Senior-Løftet

  • Deltakerne deles inn i en av tre grupper:  

    1) tradisjonell, tung styrketrening med instruktør
    2) funksjonell styrketrening
    3) annen fysisk aktivitet, som turgåing og lav-intensitet trening i sal
     

  • Treningsperioden varer i tre måneder med tester før og etter intervensjonsperioden.
     
  • Prosjektet ønsker å se på hvordan ulike typer trening kan påvirke denne endringen, og hvordan endringer i muskelstyrke og muskelmasse kan overføres til endringer i funksjon og videre hvordan dette påvirker livskvalitet.
     
  • NIH stipendiatene Nils Helge Kvamme og Paul André Solberg skal skrive sine doktorgradoppgaver på prosjektet.

ECSS-kongressen

Idrettsforskere fra hele verden kommer til Oslo i slutten av juni for å delta på kongressen til European College of Sport Science (ECSS). Norges idrettshøgskole er vertskap.

I underkant av 2 000 idrettsforskere er ventet, og de skal presentere ny forskning innen hele spekteret av idrettsfag.

Konferansen har fått tittelen ”Nature, nurture and culture”, og blir den mest omfattende idrettsfaglige kongress som noen gang er arrangert i Norge.

Konferansen går fra 24.-27. juni på Oslo kongressenter.

Norges idrettshøgskole: Om ECSS-konferansen

ECSS: Egne nettsider for kongressen
 

Et velfungerende muskel- og skjelettsystem og god fysisk form er veldig viktig i alle aldre.

Å bevare eller bedre den fysisk formen ser ut til å hjelpe eldre mennesker til i større grad å klare seg selv. De kan lettere opprettholde samvær med familie og venner, som igjen bedrer deres velvære.

Tidligere forskning har hatt problemer med å påvise en sammenheng mellom fysisk aktivitet, fysisk form og bedre mental helse.

Senior-Løftet er en tverrfaglig studie på Norges idrettshøgskole som skal undersøke effekten av tre forskjellige former for fysisk aktivitet på muskel- og skjelettsystemet, fysisk funksjon og mental helse.

- Gjennom et tverrfaglig fokus og design håper vi å kunne undersøke dette grundig, sier stipendiat på prosjektet, Nils Helge Kvamme.

Kvamme skal se på de harde variablene som styrke, bein og muskelmasse, mens kollega Paul Solberg skal se på det mentale.  

Deltakerne i Senior-Løftet har blitt sterke (Foto: Torunn Gjerustad)

Muskler + mental helse = sant

- Jeg vil ved hjelp av spørreskjema og dagbøker se på eldres velvære gjennom prosjektperioden. Vi skal undersøke om styrketrening påvirker mental helse. Hva gjør treningen positiv? sier Paul Solberg.

Muskel- og styrketreningseksperten Nils Helge forteller at 90-åringer også får treningsfremgang når de trener.

- Det er ikke noe som er forbeholdt unge kropper, understreker han.

Dette poenget var det flere av deltakerne som nevnte: at kroppen var blitt fastere og sterkere.

- Jeg er blitt kvitt grevinnearmene mine, sier en dame fornøyd etter en treningsøkt.

Intensiteten på treningen varierte fra person til person. Noen gir 110 prosent mens andre presser seg ikke like mye. Dette vil nok slå ut på resultatet.

- De som gir alt får nok de beste resultatene når de er ferdig, sier Paul Andre Solberg.

Staten får gevinst

Den beste metoden for å optimalisere helse og redusere helsekostnader er å forebygge helseproblemene.

- Treningsstudier er alt for dyre. Gevinsten staten får av at vi trener er så stor at de bør gå inn og sponse oss, kommenterer flere av deltakerne.

Seniordeltakerne forteller også at det er viktig å være en del av et opplegg. Her får de støtte av stipendiatene som poengterer at det betyr mye at eldre får god veiledning og hjelp for å gjøre øvelser riktig. Dette gjelder spesielt i styrketrening.

Trening er gøy (Foto: Torunn Gjerustad)

Gøy sammen

Latteren sitter løst og de har det gøy sammen.

-Vi er blitt gladere, friskere og sprekere og dette vil vi fortsette med etter prosjektet er ferdig, er attesten fra deltakere i kondisjonsgruppa.

De planlegger allerede å treffes for å gå tur rundt Songsvann etter prosjektet. Alle er enige i at å ha noen å gå tur sammen med er viktig.

- Det er mye letter å droppe trening dersom man ikke har avtale om å trene sammen med noen, poengterer Kitty Øen engasjert.

De løfter for seg selv, deltakerne i Senior-Løftet, men studiet kan også bli et løft for samfunnet. Dersom den stadig voksende gruppen av eldre klarer å holde seg fysisk aktive, vil dette redusere kostnadene samfunnet har for å pleie eldre.

Powered by Labrador CMS