DNA er den viktigste kjemiske bestanddelen i kromosomene, og er materialet som genene er bygget opp av.
Enzym er enkle eller sammensatte proteiner som setter i gang prosesser i levende organismer uten selv å bli påvirket.
Reagens er et stoff som tilsettes for å starte en reaksjon eller en analyse.
Hver dag analyseres arvestoffet DNA i laboratorier verden over. Analysene benyttes for eksempel innen rettsmedisin, diagnostikk og grunnforskning.
Et av de mest sentrale verktøy i disse analysene er PCR, en teknologi for massekopiering av DNA.
Teknikken er svært følsom siden DNA i løpet av få minutter kan produseres i millioner av kopier. Det betyr samtidig at selv ørsmå mengder forurensing vil kopieres tilsvarende, noe som kan gi villedende svar på analysen.
DNA-forurensinger kan skyldes slurv i innsamlingen av biologisk materiale eller ved at utstyr i laboratoriet og reagenser til analysen er forurenset av tidligere analyser via luftdråper, utstyr eller hendene til de som utfører analysene.
“Tygger opp”
For noen år siden oppdaget forskere i Nofima at arktiske reker inneholder et enzym som tygger opp visse former for DNA under gitte betingelser. Dette enzymet kan dermed “spise opp” eventuell forurensing i prøvene eller utstyret i laboratoriet.
En gruppe franske forskere som bruker DNA-analyser for å undersøke forhistoriske fossiler, har nettopp gjennomført en studie for å finne ut hvordan de best kan fjerne slik potensiell forurensing.
Blant tiltakene de anbefaler er bruk av slike enzymer. “Best i test” fikk enzymet fra arktiske reker.
Kjølig liv
– Arktiske reker er tilpasset et kjølig liv i kalde farvann. Det gir dette enzymet en stor fordel ved bruk i slike analyser. Ved lett oppvarming slutter det å virke. Det vil derfor ikke “spise opp” selve DNA-prøvene som analyseres under høyere temperaturer.
– Jeg håper flere får øynene opp for mulighetene dette gir til bedre kontroll av DNA-analyser, sier seniorforsker Inge W. Nilsen i Nofima.
Det var Nilsen som oppdaget enzymet i forskningslaboratoriet for noen år siden.
Bakgrunn:
Det Tromsø-baserte selskapet Marine Biochemicals AS, som produserer og selger enzymer fra det marine miljø, har senere videreutviklet og optimalisert enzymet. Det har gjort det mulig å gjøre det kommersielt tilgjengelig.