Annonse

Vakre og viktige

Korallrev blir stadig framhevet for fantastisk artsmangfold. Er det slik at mange nye arter faktisk oppstår i revene, eller kommer de dit fra andre steder?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Detaljer fra korallrev, Vanuatu i Sør-Stillehavet. Datert til eldre kvartær, for rundt 30 000 år siden. Mynten er 1,5 centimeter i diameter. (Foto: W. Kiessling)

Økologer har ofte antatt at nettopp det sistnevnte er tilfellet, skriver Science i en omtale av en studie som nylig ble publisert i tidsskrtiftet.

Det nye forskningsarbeidet viser imidlertid at korrallrev i lang tid har vært viktige for framveksten av nye arter, og at revene genererer mange flere nye arter enn andre marine habitater.

Faktisk oppstår nye arter 50 prosent raskere der enn i andre levemiljøer, skriver BBC News. 

Forskerne undersøkte en stor database med fossile organismer, som har levd på sjøbunnen siden Kambrium (542-488 millioner år siden).

De sammenlignet antall nye slekter som først oppstod i korallrev, med de som så dagens lys i andre miljøer - på forholdsvis grunt vann.

Frykt for revenes framtid

Resultatene viser nettopp det at revene har vært svært viktige steder for opprinnelsen til nye arter som lever på sjøbunnen.

Det tysk-amerikanske forskerteamet som står bak studien, er bekymret for nedbryting og tap av de evolusjonære hotspots revene representerer.

- Hvis korallrev går tapt, mister vi en mulighet for at nye arter skal oppstå, sier forsker Wolfgang Kiessling ved Humboldt University i Berlin, til BBC News.

Forskere og fagfolk har i lengre tid fryktet for sentrale korallrevs eksistens på sikt. Høyere temperatur og og økt surhetsgrad i havet er faktorer som setter revene under press. 

Referanse:

Reefs as Cradles of Evolution and Sources of Biodiversity in the Phanerozoic. Wolfgang Kiessling, Carl Simpson, Michael Foote. Science, 8. januar 2010. vol. 327, side 196-198.

Powered by Labrador CMS