Koraller og druer vokser med gradene

Det er ikke sikkert at varmere temperaturer bare er ille. Enkelte koraller i Karibia kan for eksempel få en oppblomstring, og druene kan gi vinen bedre smak.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Acropora, som er en korallslekt fra Karibia, skal ha dratt nytte av varmere havtemperaturer, og har ekspandert nordover.

Dette har også skjedd i varme perioder i fortiden, rapporterte nylig to forskere på det årlige møtet i Geological Society of America.

På det samme møtet fortalte en annen forsker at stigende temperatur styrker noen av verdens fremste vinregioner, og gir grunnlag for nye vingårder, rapporterer tidsskriftet Nature.

Varmere fortid

- Lyspunktet er disse stedene hvor noen koraller ikke kommer til å bli utryddet, men kanskje til og med sprer seg, sa William Precht på møtet.

Precht jobber i PBS&J i Florida, et firma som jobber med miljøteknikk. Utgangspunktet for oppdagelsen var at han, sammen med Richard Aronson fra Dauphin Island Sea Lab i Alabama, kom tilfeldigvis over et fossilt korallrev nær Fort Lauderdale.

Precht og Aronson skulle reparere et korallrev som hadde blitt hardt skadet av en amerikansk atomubåt. De la merke til at kollisjonen hadde avdekket et fossilt korallrev; nemlig Acropora, som i dag ikke strekker seg lengre nord enn 50 kilometer sør for kollisjonspunktet.

Med radiokarbondatering fant forskerne ut at revet var 7 000 år gammelt. Vi vet at havtemperaturen i Atlanterhavet var to - fire grader celsius varmere mellom 9 000 og 4 000 år siden, sammenlignet med i dag.

150 kilometer nord

- For flere tusen år siden var det et frodig og ti meter tykt rev langt nord for dagens utbredelse, sier Precht. Etter det første funnet har han oppdaget flere korallfossiler utenfor Floridakysten, så langt nord som til Palm Beach, som er 150 kilometer nord for korallens utbredelse i dag.

Observasjoner viser at denne koralltypen sprer seg nordover også i dag. I 1998 ble det funnet levende eksemplarer nær Fort Lauderdale i Florida, og i fjor ble det funnet eksemplarer i den nordlige Mexicogulfen, utenfor Texas. En lignende spredning nordover har vært observert blant koraller i Stillehavet.

Bleking og sykdom

I dag vet vi mer om virkningen av global oppvarming på planter og dyr på middels og høye breddegrader, enn vi vet om reaksjonene blant tropiske arter. For koraller har det imidlertid i hovedsak sett dårlig ut. Vi har fått høre hvordan varmere vann vil gi flere sykdommer, og forårsake korallbleking; fjerning av alger som er avgjørende for korallenes overlevelse.

En innvendig mot å sette korallslekten Acropora på listen over de som drar nytte av oppvarmingen, er at bestanden bare vil øke så lenge de tropiske havtemperaturene ikke overstiger 32 grader celsius. De fleste modeller forutsier imidlertid at temperaturene ikke vil bli så høye. I tillegg må dagens koraller takle menneskenes forurensning, noe som kanskje gjør dem mer sensitive overfor temperaturøkninger.

Kvalitet og klima

"Vinen blir bedre i takt med oppvarmingen."

Når det gjelder vindruene har klimaforskeren Gregory Jones ved Southern Oregon University studert 30 vintyper fra 27 forskjellige regioner, og han har funnet en sammenheng mellom årgangsvinens kvalitet og klimautviklingen de siste 50 årene.

- I de fleste regioner det siste tiåret, har hvert år vært bra for vin. Klimaet har uten tvil spilt en viktig rolle, sier han.

Jones har blant annet sett på viner fra Frankrike, Italia, Portugal, Tyskland, California, Chile og Sør-Afrika. Årgangsviner rangeres på en skala fra null til 100.

I løpet av de siste 50 årene har temperaturen steget med gjennomsnittlig to grader celsius i de områdene Jones har studert, og de forskjellige vinene fikk en gjennomsnittlig oppgang på 13,3 poeng per varmegrad. Dette er nok til at en “god” vin spretter opp i elitekategorien med en rangering på over 90.

- Vinene blir mer konsekvente

Jones har også tenkt litt på fremtiden. Han har brukt en global klimamodell utviklet ved Hadley Centre for Climate Prediction and Research i Storbritannia. Den forutsier en videre økning på to grader for de fleste vindyrkende regioner over de neste 50 årene.

- Mens temperaturene klatrer, blir årgangsvinene mer konsekvente, sier Jones.

For områder som har store svingninger i kvaliteten fra år til år, kan dette være en fordel. Det dyrkes i dag druer på steder hvor det ikke var mulig for bare noen få tiår siden. For varme områder som allerede produserer konsekvent god vin, kan dette imidlertid bli et problem.

Blir det for varmt, blir druene tidligere modne, noe som vil utsette plukkede druer for høyere temperaturer. Druer som blir modne for fort, har den rette mengden sukker, men kan produsere vin som ikke har den rette smaken. Jones tror vinbransjen er i stand til å håndtere klimaendringene, men at det er viktig å være klar over dem.

Lenker:

Nature: Vines bask in rising temperatures
Nature: Global warming boosting tropical reefs?

Powered by Labrador CMS