Annonse

Skipsvrak truer korallrev

Skipsvrak kan utgjøre en hittil ukjent trussel mot verdens korallrev. Vrakene kan føre til katastrofal spredning av arter som gjør skade, ifølge ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Listen over trusler mot verdens korallrev er allerede lang.

Stigende havtemperatur fører til såkalt bleking av revene, et fenomen som har blitt mer og mer utbredt de senere årene.

Utslipp av CO2 fører også til at havene blir stadig surere, noe som gjør det vanskeligere for koralldyrene å produsere skjell.

"Dette 100 fot lange skipet grunnstøtte ved Palmyra-atollen i 1991. Dette førte til at hele revet nå er truet av sjøanemonen Rhodactis howesii, mener forskerne. (Foto: Thierry M. Work, USGS)"

Mange koraller blir også skadet når lokale fiskere bruker sprengstoff eller tråler, eller av overeksponering mot turistindustrien.

Nå kan også gamle skipsvrak føres opp som en alvorlig trussel mot korallrev, ifølge en studie som er publisert i PLoS ONE.

Skip gikk på grunn

Korallrevet som er undersøkt i studien er Palmyra-atollen, et isolert rev langt ute i Stillehavet. I dette området har det vært liten menneskelig aktivitet siden andre verdenskrig.

Men i 1991 grunnstøtte et 100 fot (33 meter) langt skip på revet. På en måte som forskerne ikke helt kan forklare, kan vraket nå true hele korallrevets videre eksistens.

Ikke naturlig

I 2004 foretok forskerne de første undervannsundersøkelsene rundt vraket. De kunne da påvise mindre mengder med den anemoneliknende organismen Rhodactis howesii i umiddelbar nærhet av vraket.

"Bildet viser opprinnelige koraller (Montipora capitata) som invaderes av Rhodactis howesii. (Foto: Thierry M. Work, USGS)"

Organismen hører ikke naturlig til i korallmiljøet, noe som også ble bekreftet av prøver tatt lenger unna vraket.

Dreper korallene

Nå viser nye prøver en nærmest eksplosiv spredning av organismen i atollen.

Dette er dårlig nytt for korallrevet. Rhodactis howesii kan nemlig fullstendig dekke de opprinnelige korallene, som dermed kveles og dør.

Liker seg rundt kjettingen

Hvorfor det er slik at skipsvraket tilsynelatende introduserte Rhodactis howesii i det lokal miljøet, er foreløpig uklart.

Forskerne har funnet anemonen også rundt kjettingene til bøyer i området. De spekulerer derfor på om det er jernet i kjettingene og selve skipsvraket som kan spille inn.

- Katastrofalt nivå

Det er også usikkert på om det merkelige fenomenet skyldes lokale forhold, eller om skipsvrak vil utgjøre en tilsvarende trussel også ved andre rev.

Ved Palmyra-atollen har Rhodactis howesii uansett nå spredt seg over et område som dekker over 2,5 kvadratkilometer. Forskerne mener at spredningen nå nærmer seg et katasrofalt nivå, og er bekymret for revets fremtid.

"Denne delen av Palmyra-revet er nå helt dekket av Rhodactis howesii. De opprinnelige korallene er ikke lenger mulig å få øye på. (Foto: Thierry M. Works, USGS)"

Mulig å løse

Nok en trussel mot verdens korallrev kan altså ha blitt avdekket.

Det positive er at akkurat denne er enklere å gjøre noe med enn mange av de andre forholdene som truer verdens korallrev.

Å fjerne skipsvrak er i hvert fall betraktelig lettere enn å reversere den globale oppvarmingen, påpeker forskerne bak studien.

Lenke:

Les studien på nettstedet PLoS ONE

Referanse:

Work TM, Aeby GS, Maragos JE (2008): Phase Shift from a Coral to a Corallimorph-Dominated Reef Associated with a Shipwreck on Palmyra Atoll. PLoS ONE 3(8): e2989. doi:10.1371/journal.pone.0002989

 

Powered by Labrador CMS