– Om mekanismene hos mennesker er like de vi finner hos mus kan det være snakk om flere tiår med virkning, sier professor Kristian Gundersen ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo.
Han er en av forskerne bak en studie som viser at effekten av anabole steroider kan være mye lenger enn det man hittil har trodd.
Resultatene av denne forskningen vil trolig utgjøre et vesentlig bidrag til debatten om dopingmisbruk og straff i idrettssammenheng.
– Våre data kan føre til at man endrer reglene for utestengning av dopingtatte utøvere, sier lederen bak studien professor Kristian Gundersen.
Mus på steroider
I studien ble mus eksponert for anabole steroider i to uker, noe som resulterte i økt muskelmasse og antall cellekjerner i muskelfibrene.
De ble deretter utsatt for et tre måneders avbrekk fra steroider, en tidsperiode som tilsvarer omtrent 15 prosent av levetiden til mus. Da musene etter avbrekket ble eksponert for belastningstrening, vokste musklene deres med 30 prosent i løpet av seks dager.
Ikke-behandlede mus viste ingen signifikant vekst i samme periode. Altså viser den tidligere steroidebruken fremdeles effekt etter et langt avbrekk.
Muskel-hukommelse
Det hele dreier seg om en form for cellulær hukommelse i muskler, og hemmeligheten ligger i det økte antallet av kjerner i muskelcellene som steroid-bruk medfører.
Hver cellekjerne kan produsere proteiner for et visst volum av cellen. Hver kjerne og det omkringliggende synteseapparatet kan sees på som en liten proteinfabrikk som bygger muskelen. Jo flere kjerner, jo større muskler kan man i prinsippet få.
– Det skjer en akkumulering av cellekjerner når man bygger muskelmasse, og disse kjernene ser ut til å fremme muskelvekst ved fremtidig trening, sier Gundersen.
– Det er vanskeligere å akkumulere kjerner jo eldre man blir. Man kan tenke seg at det kan være nyttig å trene styrke når man er ung slik at man kan ha glede av disse kjernene for å motvirke den muskelsvekkelse som uvegerlig kommer med alderen.
Om mus og menn
Selv om forsøkene i studien er utført på mus, er det trolig at liknende mekanismer også finnes i menneskeceller. De grunnleggende biologiske mekanismene er her nemlig de samme hos alle pattedyr.
– Tidsaspektet er naturligvis vanskelig å overføre fra mus som lever i to år til mennesker som lever i 80 år, men vi vet at cellekjernene i muskler hos mennesket er svært stabile, forklarer fysiologen.
Annonse
– Dersom samme mekanisme for muskel-hukommelse opptrer hos mennesket, kan man snakke om en effekt som kan vare i opptil flere tiår.
Spørsmål knyttet til varighet hos mennesket er noe Gundersen og kollegene ønsker å undersøke fremover.
Endring av maksstraff?
Det er spesielt de eksplosive idrettsgrenene, for eksempel diskos, vektløfting og sprint, hvor man vil dra fordel av denne typen steroidedoping og god muskelhusk.
Og resultatene av forskningen kan altså føre til en ny debatt omkring dagens dopingregler fastsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA).
WADA opererer i dag med en utestengelse på maks to år for idrettsutøvere som blir tatt for doping, men vil øke maksimumsstraffen til fire år i løpet av 2015. Spørsmålet er om dette er nok.
– Er fordelene ved doping permanente bør vel utestengelsen også være permanent? spør Gundersen.