En undersøkelsesmetode i nevropsykologi hvor personen utstyres med høretelefoner.
Ulike tall presenteres fortløpende og samtidig i begge ørene. Personen skal huske flest mulig av de tallene han har hørt
Dikotisk lytting brukes i økende grad i utforskningen av tanke- og konsentrasjonsforstyrrelser ved psykiske lidelser
Foreløpig har denne undersøkelsesmetoden ingen sikker plass i vanlig klinisk bruk.
(Kilde: SNL)
Bergen fMRI-gruppe har nettopp lansert en lytteapplikasjon for iPhone/iPod touch som gjør det mulig å teste hjernens språkbehandling og oppmerksomhet.
Appen, som er basert på såkalt diktoktisk lytting, er et første skritt på veien til oppmerksomhetstrening for schizofrene pasienter med hørselshallusinasjoner.
Forskning.no skrev tidligere i høst om studier som tyder at hørselshallusinasjoner stammer fra nervestøy. Den indre støyen blokkerer for lyder utenfra og gjør det vanskelig å konsentrere seg.
Men ved å sette forskjellige lyder på hvert øre ved hjelp av hodetelefoner tror forskerne er det mulig å trene seg opp til å rette oppmerksomheten mot den ene lyden og stenge ute den andre.
Det er dette prinsippet den nye appen baserer seg på.
– Jeg fikk ideen da jeg hørte musikk på iPhonen og hørte ulike instrumenter på hvert øre. Dette minte meg om den diktoktiske lyttetesten vi bruker i labben, sier stipendiat Josef Johann Bless ved Universitetet i Bergen, som har utviklet appen iDichotic.
Globalt nervenettverk
Fordelen med iPhone-appen er at den lastes ned når som helst og man kan drive testing hvor som helst. I tillegg får man rask tilbakemelding på sine resultater.
Etter hvert som flere bruker den, oppstår flere resultater som forskerne kan studere.
– Vi holder på å lage verdensomspennende database for å forske på hvordan hjernen og språket henger sammen. Ved å sende testresultatene til forskere, deltar brukerne i det sannsynligvis første globale nevropsykologieksperiment noen sinne, forteller Bless.
Hensikten er å forstå bedre hvordan hjernen og dens bearbeidelse av språk henger sammen, og å kunne tilby bedre treningsopplegg for schizofrene og personer med hørselshallusinasjoner.
Profesjonell utgave
Så langt har Bless og forskerne ved Bergen fMRI-gruppe kun fått positive tilbakemeldinger fra kolleger, som selv er interesserte i å ta i bruke appen til trening og forsking.
– En treningsutgave av appen er under utvikling og planlagt lansert i januar, sier Josef Johann Bless.