Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Noen husker kanskje komedieskrekkfilmene om ”the killer tomatoes” fra 1970- og 1980-tallet.
Det er ikke akkurat en vanlig oppfatning at tomater kan drepe, men det er ikke sikkert at dette er noe trøst for en bladlus som begynner å føle det fatale klisteret fra en tomat under føttene, skal vi tro en britisk samlestudie.
Forskere ved britiske Royal Botanical Gardens Kew mener at mange av plantene vi til nå har ansett som beskjedne og passive, ikke er så uskyldige likevel, hvis man ser på litt mer indirekte måter å skaffe kjøtt på.
Nå presentere forskerne en oversikt over grønne kjøttetere i en artikkel i tidsskriftet Botanical Journal of the Linnean Society.
Indirekte insektfråtsing
Den britiske artikkelen oppsummerer ulike plantefamilier med kjøttspisende tilbøyeligheter.
Flere planter i familien Solanaceae har små hår som fanger små insekter, skriver forskerne i artikkelen.
Her inkluderer de også vanlige poteter og tomater.
Grunnen til at disse plantene ikke har fått den fortjente anerkjennelsen som barske kjøttspisere, er kanskje fordi de er i kategorien planter som har en passiv og indirekte måte å få i seg kjøtt på, tror forskerne.
- De fanger små bladlus og andre småinsekter på de små klissete hårene hele tiden. Når disse dør, brytes ned, og faller til jorden, blir bakken mer næringsrik, og planten absorberer næringen gjennom røttene, sier Mike Fay.
Han er sjef for genetikkavdelingen ved Royal Botanical Garden Kew.
Mer kjøttbehov i det fri
- Dyrkede tomater og poteter har også disse hårene. Tomater spesielt er dekket med klebrige hår.
- Disse fanger små insekter regelmessig. De dreper faktisk insekter, sier Mark Chase som er professor ved avdelingen til Fay.
Han og kollegene tror at tomater og poteter i drivhus og dyrket form får nok næring gjennom røttene av oss mennesker, slik at de kanskje ikke gjør seg så mye nytte av insektene.
- Men ute i naturen kan de nok fungere på en måte som gjør at de vil ansees som kjøttetende, sier Chase til avisen The Independent.
Har spist kjøtt i smug
Annonse
Ekstreme, kjøttetende planter fascinerte blant annet Darwin i sin tid, og har figurert som skrekkvesener blant annet i fiksjonsfortellinger som ”I trifidenes dager” fra 1951 og i Harry Potter-bøkene.
Med en utvidet forståelse av hva en kjøttetende plante er, vil forskerne altså også si at vi kan finne dem på tallerkenene våre til daglig, dog ikke i fullt så blodtørstig utgave.
Vi må kanskje regne med en stor økning i hva vi regner som kjøttetende planter, mener forskerne bak artikkelen.
- De er nå omtrent 650 anerkjente kjøttetende planter, men vi regner med rundt 325 typer i tillegg, så du kan si at det kan være en økning på nesten 50 prosent, sier Mike Fay til The Independent.