Tid for tomater

Tomater er steinsunt. Her er de gode grunnene til å spise rødsaken, og oppskriftene som kan holde varmen i deg hele vinteren. På både den ene og den andre måten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er faktisk mulig å dyrke tomater på verandaen, her i iskalde Norge. Så vidt det er. Fjorten dager før frostnettene henger de der som helsebringende klasebomber, og bare ber om at førstemann skal blotte tenna og detonere herligheten så safta spruter.

Og det har vi all mulig grunn til å gjøre, mener Harald Carlsen fra Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo.

- Tomater inneholder stoffene lykopen og flavanoider, og helseeffektene er omfattende. Tomater i kosten motvirker prostatakreft og LDL-oksidering, og senker kolesterolet og blodtrykket.

En pizza for helsa

Det amerikanske kreftinstituttet har funnet ut at menn som spiser mye tomat, har sterkt redusert risiko for prostatakreft. I tillegg skal grønnsaken motvirke kreft i både lungene og magen.

Og ikke nok med det. En undersøkelse fra 2004 antyder at tomatsausen i en hverdagslig pizza er nok til å gjøre underverker. Pizza skal visstnok kunne halvere faren for hjerteinfarkt, hvis man bare spiser nok. Det bør kanskje nevnes at forskerne bak rapporten kommer fra Italia.

"Julemat? Nei, nei og atter nei!."

Italienerne har i det hele tatt oppdaget mange helsebringende effekter ved pizzaen, og enes med kokkene om at hemmeligheten antageligvis ligger i en god tomatsaus. En undersøkelse fra 2003 tyder for eksempel på at pizza kan forhindre kreft i både spiserøret, magen og munnen.

Også så godt som det smaker!

Fersk er ikke alltid best

Når det kommer til å få i seg lykopenet, er det imidlertid én sak å huske på.

- Det er faktisk en fordel å velge tomatjuice, kokte tomater og tomatpurre framfor ferske, ubehandlede tomater. Da blir opptaket av lykopener i kroppen mye høyere, forklarer Carlsen.

Og dermed er scenen satt for en anstendig tomatdrink som kan varme innsida di til langt uti februar. Den duger nemlig bare med sånn passe blodig tomatjuice.

Bloody Mary

4 centiliter vodka
Et par dæsjer med Worchestershiresaus
Litt salt og pepper, etter smak
2-3 dråper tabascosaus
3 centiliter sitronjuice
tomatjuice

Ha vodkaen, krydderet, sausene og juicen i et høyt glass med isbiter, og fyll opp med tomatjuice til slutt.

- Bare husk på sitronjuicen!, sier bartender Per Ove Christensen fra restauranten Südøst strengt.

- Det er ikke kald tomatsuppe du lager!

Skal du servere herlighetene med en viss stil, kan du pynte med ei sitronskive, og stikke oppi en stilk selleri. Sistnevnte er visst blitt tradisjon ved en ren tilfeldighet.

- Det sies at en bar som serverte drinken hadde gått tom for rørepinner. Dermed måtte en selleristilk steppe inn i stedet, forklarer Christensen.

Og hvis avkommet maser om en blodig smak, de også?

- Lage hele greia uten vodka, og du har en Virgin Mary, smiler Christensen.

Varmblodig

Når nettene blir lange og kulda setter inn, skal man heller ikke kimse av ei god tomatsuppe. Og da mener vi ikke den som kommer i pulverform. Ordentlig tomatsuppe er en million ganger bedre enn posesuppe, og selv redaktørene i forskning.no klarer å lage den.

Tomatsuppe

Ca 1/2 liter grovhakkede, ferske tomater
1 liten løk
Ca en halv plante frisk basilikum
3-4 fedd hvitløk
litt chilipepper, etter smak

1 liter suppebuljong
1 raspet gulrot
4 ss tomatpuré
Salt og pepper
En dæsj med balsamico-eddik
En dæsj med østerssaus (hvis du har)

Mos tomater, løk, basilikum, hvitløk og chili i en blender. Kok opp buljongen. Hell i tomatblandingen, gulrota og tomatpureen, og kok i ti minutter. Smak til med salt, pepper, balsamico og østerssaus.

Hvis du ikke får varmen i deg av dette, er det noe feil med deg.

Powered by Labrador CMS