Spøkelsesaktig spinn på hegg

I fjor sommer herjet heggspinnmøllen store deler av Østlandet. Årets angrep er ikke like omfattende, men flere steder i Oslo og Akershus har den lille sommerfuglen ført til betydelige skader også i år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spinn av heggspinnmøll. (Foto: Morten Günther)

Plantevernleksikonet

Les mer om heggspinnmøll i Plantevernleksikonet
 

 

 

Heggetrærne dekkes fullstendig av et gråhvitt spinn, bladene spises opp og etter kort tid står trærne ribbet tilbake.

- Angrepene av heggspinnmøll (Yponomeuta evonymella) kommer normalt med 10-12 års mellomrom, forteller forskningssjef Trond Hofsvang ved Bioforsk Plantehelse.

Eggene legges i nærheten av knoppene på hegg. De dekkes av et hardt skall, og larvene klekkes om høsten og overvintrer under skallet.

Om våren lager sommerfugllarvene et spinn som kan dekke hele trær fullstendig. Inni spinnet kryr det snart av fullvoksne larver. Larvene er gulhvite med svarte flekker.

Larver av heggspinnmøll.

Larvene vil snart forpuppe seg, og store mengder voksne sommerfugler vil sverme i august. Den voksne sommerfuglen har smale vinger og et vingespenn på ca. 20-25 mm. Framvingene er hvite med mange svarte flekker. Bakvingene er brungrå.

- Larvene av heggspinnmøll lever utelukkende på bladene av hegg. Annen vegetasjon på bakken som eventuelt dekkes av spinnet, blir stående urørt. Selv om heggen nå står ribbet for blader, vil den vanligvis skyte nye grønne blader i begynnelsen av august.

Forsvarer seg

Spinn av heggspinnmøll.

Selv om det ser svært dramatisk ut med angrepne heggetrær innhyllet i hvitt spinn, understreker Hofsvang at dette er et naturlig fenomen vi ikke kan gjøre så mye med.

- Trærne forsvarer seg mot slike insektangrep med en form for kjemisk krigføring og de aller fleste overlever. Trærne produserer stoffer som er mer eller mindre giftige for insektene.

- Selv om angrepne hegg kan se litt svekket ut utover høsten, er det lite trolig at de samme trærne vil bli angrepet av heggspinnmøll neste forsommer.

Heggspinnmøllen er vanligst i lavereliggende strøk i Sør-Norge. Den er påvist nord til Nord-Trøndelag, men ikke videre nordover. 

Powered by Labrador CMS