Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Ved koloskopi føres en bøyelig kikkert inn i tykktarmen gjennom endetarmsåpningen.

Undersøkelser med tarmkikkert forebygger ikke tarmkreft så godt som antatt

Ny norsk studie viser at screening med bruk av koloskopi reduserer risikoen for tarmkreft med 18 prosent. Reduksjonen er mindre enn ekspertene tidligere har antatt.

– Koloskopi er dessverre ingen vidunderkur mot tarmkreft. Ifølge vår nye studie er det kanskje ikke bedre enn avføringstestene, sier Michael Bretthauer, professor ved Universitetet i Oslo (UiO) og overlege ved Oslo universitetssykehus.

I studien, som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet New England Journal of Medicine, har forskerne undersøkt om screening for tarmkreft ved koloskopi forebygger tarmkreft.

Ved koloskopi eller tarmkikkertundersøkelse, føres en bøyelig kikkert inn i tykktarmen gjennom endetarmsåpningen. Undersøkelsen kan avdekke tarmkreft på tidlig stadium.

Vil innføre koloskopi

Det nasjonale programmet for tarmkreft, tarmscreeningprogrammet, ble innført i Norge fra 2022.

Screeningprogrammet bruker en test for påvisning av blod i avføring, som nå distribueres til alle 55-åringer i Norge.

Helsedirektoratet har anbefalt at avføringstesten skal erstattes med koloskopi i løpet av de neste fem årene. Det har imidlertid vært usikkerhet rundt fordelene og ulempene av screening med koloskopi, da det ikke har blitt utført randomiserte studier på dette tidligere.

Denne studien bidrar til å tette dette kunnskapshullet.

Hva er koloskopi?

Ved koloskopi føres en bøyelig kikkert inn i tykktarmen gjennom endetarmsåpningen. Undersøkelsen kan avdekke tarmkreft på tidlig stadium, og legen kan fjerne forstadier til tarmkreft, såkalte polypper.

En polypp er en utvekst på slimhinnen i tarmen, som kan utvikle seg til tarmkreft.

En koloskopiundersøkelse krever tømming av tarmen ved hjelp av en drikkevæske dagen før undersøkelsen. Selve undersøkelsen tar om lag 45 minutter og utføres ved de fleste sykehus i Norge av trente leger.

Antatt bedre effekt enn avføringstester

Tidligere har eksperter antatt at effekten av koloskopi for å finne tarmkreft er betydelig større enn for avføringstester.

Avføringstester brukes i screening-programmer for tarmkreft i mange land i dag.

Forskere har regnet med at opptil ni av ti tilfeller av tarmkreft kan forebygges med koloskopi. Med avføringstester er det samme anslått å være to til tre av ti.

I den nye studien fikk 1,2 prosent av de som ikke ble trukket ut til tilbud om screening, påvist tarmkreft i løpet av de ti årene forskerne fulgte deltakerne, sammenlignet med 0,98 prosent i gruppen som fikk tilbud om screening.

– Dette betyr at nye tilfeller av tarmkreft ble redusert med 18 prosent blant deltagerne som fikk tilbud om screening med koloskopi, sier Bretthauer.

Har fulgt 95.000 deltakere i over 10 år

Studien inkluderer 95.000 deltakere fra Norge, Sverige, Polen og Nederland. Den er en av de største såkalte randomiserte studiene som noensinne har blitt gjennomført. Randomisert betyr at deltakerne fordeles tilfeldig i grupper.

Friske mennesker mellom 55 og 64 år ble trukket til to grupper. Den ene gruppen fikk tilbud om én kreftscreening med koloskopi. Den andre fikk ikke tilbud om screening.

Alle deltagerne i studien ble fulgt opp over ti år for å undersøke om koloskopi faktisk forebygger tarmkreft.

I Norge ble det satt opp screeningsentre ved Sykehuset Sørlandet i Kristiansand og Arendal, som gjennomførte mange tusen koloskopier i forbindelse med studien mellom 2009 og 2014. Tilsvarende sentre ble satt opp i de andre landene.

En video om koloskopi fra Rikshospitalet kan du ser her:

(Video om koloskopi: Kreftregisteret)

Færre dør av tarmkreft

Dødeligheten av tarmkreft er generelt lav i studien. Bare tre av tusen døde av sykdommen i løpet av ti år, uavhengig av om de fikk tilbud om screening eller ikke.

Det var ingen betydelig nedgang i dødelighet i screening-gruppen, sammenlignet med gruppen som ikke fikk tilbud om screening.

– Det er svært gledelig at dødeligheten av tarmkreft generelt er lav i studien. Tallene er lavere enn vi forventet når vi planla studien, sier Bretthauer.

Grunnen til dette er at behandlingsmulighetene for tarmkreft har blitt betydelig bedre de siste ti årene. Screening med koloskopi blir derfor mindre effektivt for å forhindre at pasienter dør av tarmkreft.

Bør få betydning for tarmscreening i Norge

– Dette kan igjen bety at å innføre screening med koloskopi som en del av tarmscreeningprogrammet i Norge, kan være mindre effektivt enn tidligere antatt, sier Bretthauer.

Han mener forskere og myndigheter nå bør diskutere hvordan programmet skal utformes fremover med hensyn til resultatene fra studien.

Forskerne vil følge deltagerne i studien videre de neste årene for å se om effekten av screening blir bedre. Den neste rapporten fra studien er planlagt publisert om to år.

Referanse:

Michael Bretthauer mfl.: Effect of Colonoscopy Screening on Risks of Colorectal Cancer and Related Death. New England Journal of Medicine, 2022. DOI: 10.1056/NEJMoa2208375

Om studien

Den 10. oktober presenteres verdens første randomiserte studie (loddtrekning) om koloskopiscreening mot tarmkreft på kongressen United European Gastroenterology Week for mage- og tarmsykdommer i Europa i Wien. Kongressen samler over 14.000 deltagere hvert år.

Studien ledes av Michael Bretthauer og kolleger ved forskergruppen Klinisk effektforskning ved UiO og Oslo universitetssykehus. Studien blir kalt NordICC, Nordic-European Initiative on Colorectal Cancer.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!

Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS