Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av NIKU Norsk institutt for kulturminneforskning - les mer.

Gata Vestre strete var sentral for gamle Oslos struktur og aktivitet.

Snart kan du gå i Oslos paradegate fra middelalderen – på et annet sted enn der man først trodde

I sagaene er veien beskrevet som en av Oslos mest betydningsfulle, men inntil nylig har den vært feilplassert på kartet. Ny forskning har endret dette.

Publisert

Middelalderens gatenett i Oslo bestod av streter, allmenninger og veiter. Stretene eller gatene, var plassert øst-vest, allmenningene nord-sør. Mellom husene lå veitene. Dette var grøfter eller renner for vann. 

Alle byens gjennomfartsårer utviklet seg gjennom tid, fra enkle tråkk til plankedekkede gater.

Vi kjenner navnet på noen av gatene fra skriftlige kilder. Flere av disse har blitt gjenfunnet under arkeologiske undersøkelser slik som Clemensallmenningen, Bispeallmenningen, Nordre strete og sørlige del av Vestre strete. Disse er nå sikkert kartfestet. 

Om du hadde adresse Vestre strete i Oslo i middelalderen, bodde du i byens beste strøk.

Clemensallmenningen og Vestre strete er representert i den nye Middelalderparken. Denne parken blir større enn både Tøyenparken og St. Hanshaugen.

Frem til nylig har Vestre strete vært plassert diagonalt gjennom middelalderbyen, mellom kongsgården og inngangen til Halvardskirken. Men basert på ny forskning måtte den nordlige strekningen av Vestre strete legges om rett før den skulle rekonstrueres i parken.

Kartet stemte ikke med terrenget

Michael Derrick har skrevet flere forskningsartikler med utgangspunkt i ny empiri fra gamle Oslo.

NIKUs forsker og arkeolog Michael Derrick fant i gjennomgangen av tidligere arkeologiske undersøkelser flere problemer med plasseringen av Vestre strete. Han startet dermed en etterforskning. Han samlet all informasjon om denne gjennomfartsåren han kunne finne.

Resultatet ble en liten omlegging av Oslos gatenett i middelalderen.

Derrick flyttet deler av Vestre strete fra skyggene bak i byen, frem i lyset, som den viktige gata sagaene beskriver den som.

Sagaene om Vestre strete

Sagaene nevner nemlig Vestre strete som en av hovedgatene i middelalderbyen, ofte i forbindelse med viktige hendelser og personer. Gata var sentral for byens struktur og aktivitet. Den omtales både som et sted hvor viktige bygninger og gårder lå og som den korteste veien gjennom byen.

I Håkon Håkonssons saga står det at da hertug Skule Bårdsson så Håkons skip ved Hovedøya i 1240, flyktet han fra Kongsgården og opp Vestre strete for å søke tilflukt ved Hallvardskirkegården. 

Trolig var dette den raskeste ruten Skule kunne bruke for å møte mennene sine før kampen mot Håkon. Denne kampen ble den siste i borgerkrigstida som varte fra 1130 til 1240.

Skule Bårdsson (til høyre) og Håkon Håkonsson den gang Skule var riksstyrer for Håkon. Senere befant Skule seg i kamp med Håkon og flyktet opp Vestre strete. Illustrasjon i Flateyjarbók fra cirka 1380.

Sagateksten har blitt tolket bokstavelig og lagt til grunn for plasseringen av Vestre stretes nordlige del, mellom steinbygningen Belgen og hjørnet ved dagens Oslo ladegård og ruinene av Hallvardskirken. En litt mer anonym plassering enn hva man ser for seg at en promenadegate burde ha.

Som sagaen sier, var Hallvardkirkegården Skules endelige destinasjon. Men Derrick påpeker at selv om Skule kom dit via Vestre strete, trenger ikke dette å bety at gata endte ved inngangen til Hallvardkirken.

– Sagaene er ikke kjent for å gå i detaljer. Det er derfor lite trolig at hele ruten ville ha blitt beskrevet ordrett. Det viktigste punktet i beskrivelsen ville utvilsomt være reisens endepunkt, sier forskeren.

Problemet Belgen

Plasseringen av den nordre delen av Vestre strete har imidlertid vært diskutert av fagfolk i over hundre år.

Steinbygningen Belgen er første gang nevnt i skriftlige kilder i 1322. Da ble den solgt sammen med deler av et strete og en allmenning. Fagfolk har dermed ment at Belgen lå plassert der Clemensallemnningen og Vestre strete møttes.

På arkeolog Erik Schias rekonstruksjon av traseen til Vestre strete i 1987 ble denne bygningen plassert midt i veien (se blå linje på kart). Schia argumenterte for at steinbygningen som ble gjenfunnet arkeologisk og identifisert som Belgen i 1879, heller var en mye yngre bygning. Dermed kunne han koble den nordlige traseen direkte til den sørlige traseen av stretet, selv om denne bygningen lå i veien.

Den sørlige delen av Vestre strete gikk fra inngangen til kongsgården og på skrå mot nordøst. Ved steinbygningen identifisert som Belgen har ruten inntil nylig vært lagt direkte mot inngangen til Halvardskirken (blå linje). Derrick foreslår nå at Vestre strete fortsetter på vestsiden av Belgen og mot den nylig oppdagete sideinngangen til bispegården. Der er det også funnet flere store steinbygninger. Disse, argumenterer forskeren har ligget inntil en viktig gjennomfartsåre.

Profane (ikke-religiøse) steinbygninger, som Belgen, ble inntil nylig oppfattet som etter-reformatoriske. Det var derfor ingen store motsigelser mot denne tolkningen. 

En av de viktige oppdagelsene de siste årene er funn av flere store steinbygninger fra 12, 13 og 1400-tallet. Disse beviser at høystatus steinbygninger var vanlig flere hundre år tidligere enn vi har trodd. Disse ble funnet i forbindelse utgravninger knyttet til byggingen av Follobanen og ny trikkelinje i Bispegata.  

Steinbygningen i veien var derfor en av problemene Derrick måtte løse. Hvis den likevel var Belgen, kan den jo ikke ha ligget på samme sted som Vestre strete?

Forskeren tok utgangspunkt i det vi allerede vet om gata:

– Vi vet at den sørlige delen var koblet til et maktsenter, nemlig kongsgården. Det er derfor ikke urimelig å anta at den nordlige enden av Vestre strete vil ligne den sørlige planen. Endepunktet vil dermed sannsynligvis være bispegården, nåværende Oslo Ladegård, forklarer Derrick.

Steinbygninger er nøkkelen til å forstå kartet

I den sørlige delen av Vestre strete, nærmest Kongsgården, ser man hvor viktig gata har vært: Her var gata dekket av stein og flankert av en rekke høystatus steinbygninger. Disse tilhørte den rike og mektige eliten i byen. De fungerte som både boliger og oppbevaringssted for varer som skulle selges senere.

– Det var derfor viktig å undersøke om områder i den nordlige delen av byen også hadde klynger av steinbygninger, nær bispegården, som kunne indikere tilstedeværelsen av en gate, sier forskeren.

Han laget en oversikt over alle utgravde steinbygninger fra middelalderen i Oslo og så at de lå langs kjente streter og allmenninger. Teorien var at det skulle være mulig å påvise den opprinnelige ruten til Vestre Strete ved å undersøke klynger av steinbygninger der det ikke tidligere er påvist en ferdselsåre.

– Steinbygninger var en viktig del av middelalderbyens økonomi. De beskyttet varer mot brann, tyveri og forfall. I tillegg var det mest praktisk at lagerbygninger hadde enkel tilgang og nærhet til byens hovedhandelsruter.

Flere bygninger og en viktig inngang

Steinbygningene som har blitt avdekket det siste tiåret, ligger konsentrert rundt det som er tolket som en sideinngang til Bispegården, funnet i 2018. 

Inngangen ville ha ført inn til biskopens sørlige fløy og tilknyttede steinbygninger.

Denne steinbygningen fra cirka 1300, som ble funnet i 2017, var én av flere høystatusbygninger avdekket under Follobaneprosjektet. Derrick mener den lå inntil Vestre stretes i gatas nordre ende, utenfor inngangen til bispegården.

Denne inngangen danner et naturlig knutepunkt med Bispeallmenningen. 

Kunne dette være det virkelige nordre endepunktet av Vestre strete?

Ved å flytte traseen til vestsiden av Belgen løste man også det hundre år gamle problemet med bygningen i gata.

Fordeling av de utgravde steinbygningene i Oslo middelalderby, og Derricks «nye» Vestre strete. I nordre ende av traseen har arkeologer ved NIKU i løpet av det siste tiåret avdekket flere steinbygninger utenfor det som er tolket som en sideinngang til bispegården.

Derrick poengterer at situasjonen rundt biskopen og kongens herregårder speiler hverandre med rekker av steinbygninger som lå inntil stretet i begge ender. 

Vestre strete var en viktig og direkte forbindelse dør til dør mellom disse institusjonene.

Utstillingsvindu mot Europa, diplomatisk rute og paradegate

Plasseringen av Vestre strete kan virke som en triviell sak, men forskeren mener dette er ikke tilfelle. Ved å flytte Vestre strete ut av bakgatene og frem i sentrum av middelalderbyen skapes et fokuspunkt som byen stråler ut fra og utvikler seg rundt.

Det er kanskje ikke overraskende at Vestre strete nevnes ved navn for første gang i 1240. Dette er en tid da byens to hovedinstitusjoner forbedrer sine forsvarsverker. Bispegården er allerede bygget i stein, og Kongsgården følger etter. Byen får en «makeover». Dette inkluderer en ny gate: Vestre strete.

Kanskje var ikke Vestre strete bare en viktig diplomatisk rute gjennom byen, men også som avgjørende for hvordan Håkon V. ønsket at byen hans skulle oppfattes?

– Paradegaten og de tilhørende steinbygningene ville ha satt byen i et moderne lys og imponert de som besøkte byen for første gang, sier Derrick.

Krønikene om den svenske hertugen Erik vitner om byens prakt når Oslo i 1308 beskrives som «veldig rik».

– Disse førsteinntrykkene har stor betydning. Selv om hovedfunksjonene til gaten var kommunikasjon og handel, kan vi ikke overse det faktum at den daværende kongen, Håkon V., ønsket å vise frem Oslo som en ny og moderne by, sier Derrick.

Når første del av Middelalderparken åpnes 17. august, kan publikum spankulere langs det rekonstruerte Vestre strete. Der er den omgitt av gressplen på alle kanter, så vi blir nødt til å forestille oss de store steinbygningene som lå inntil hovedgata i middelalderen. 

Forsker og detektiv Michael Derrick kan imidlertid slå seg til ro med at endelig er Vestre strete på rett vei.

Referanse:

Powered by Labrador CMS