Norge har et rikt fugleliv. Noen fugler bor her hele året, andre tilbringer varmere måneder her, mens andre igjen bare stikker innom mer sporadisk.
481 fuglearter er observert her i landet, men bare 253 har slått seg til med bolig og barn.
Vi har bedt Hans Petter Kristoffersen, fugleentusiast og fuglefotograf, om å gi oss en ukentlig dose fuglekunnskap.
Siden kongeørn en gang i blant kan ta lam og reinskalver på beite, foregår det fortsatt ulovlig jakt på ørn også her til lands. I de fleste tilfeller hvor man finner ørn som eter på husdyr, er det imidlertid snakk om dyr som har dødd på andre måter.
Kongeørn er nemlig også en utpreget åtseleter. Og når den ikke spiser åtsel lever den først og fremst av hare, ekorn, hønsefugler og i blant til og med rev.
Det er stor dødelighet blant unge ørner. Særlig på grunn av matmangel. De streifer mye omkring på jakt etter mat.
Ligner på havørn
Det er ikke alltid like lett å skille kongeørn fra havørn. Som oftest vil vi se ørnene i flukt og fra undersiden. Hvis det er voksne fugler vi ser er det sikreste kjennetegnet at havørna har helt hvit stjert.
I silhuett vil du også kunne se at kongeørn har en lengre og smalere hale, mens havørnstjerten er kort og kileforma. På nært hold vil du se at havørn har et stort og oransjegult nebb. Når det gjelder ungfuglene er det vanskeligere å skille dem fra hverandre.
Dette skyldes blant annet at ørna bruker flere år på å bli fullt utvokst, og underveis i den prosessen skifter fargen på fjærdrakta fra år til år. Det går dermed an å aldersbestemme havørn og kongeørn ut fra fargen på fjærdrakta.
Havørn er en utpreget kystfugl, mens kongeørn hersker over fjellet og de vidstrakte og høyereliggende skogstraktene. Selv om kongeørn har større utbredelse enn havørn i Norge, er det havørn som er mest tallrik.
Vi regner med at det finnes mellom 2000 og 2500 havørnpar i Norge, mens det kun er et sted mellom 1200 og 1500 par med kongeørn.
Det finnes i alt 60 ørnearter i verden. Kongeørn og havørn hører til slekta Aquila, som har 17 arter, som alle tilhører haukefamilien. I tillegg har vi fiskeørn som tilhører fiskeørnfamilien som kun har én art.