Annonse

Bakgrunn: Ukens fugl: Rødnebbterne

Rødnebbterna har sannsynligvis det lengste trekket i verden. Den kan hekke så langt nord som i arktis og overvintre helt sør i drivisen ved Antarktis.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rødnebbterna kan hekke så langt nord som i arktis og overvintre helt sør i drivisen ved Antarktis. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

Rødnebbterne (Sterna paradisaea) er en fantastisk art! Det er den fuglen som sannsynligvis har det lengste trekket i verden.

Som vi ser av de røde områdene på kartet nedenfor, så hekker rødnebbterna i arktiske og subarktiske strøk, mens den overvintrer i drivisen i Antarktis.

På kartet er trekkrutene markert med grønne piler, og til sammen trekker rødnebbterna ei strekning på inntil 40 000 km i året.

I Norge hekker rødnebbterna hovedsakelig langs kysten og er vanligere jo lenger nord du kommer. Den nære slektningen makrellterne dominerer langs kysten i Sør-Norge. Disse to artene er svært like og ikke alltid like lett å skille fra hverandre.

Trekkrutene til rødnebbterna. (Foto: (Illustrasjon: Andreas Trepte / Wikimedia Commons))

På hekkeplassen kan rødnebbterna være svært aggressiv. Jeg og min bedre halvdel var på Island i fjor og på ei øde strekning nord på øya kom vi kjørende på en dårlig vei. Plutselig oppdaget vi en rødnebbternekoloni på høyre side av veien.

Her var gode råd dyre. Jeg kjørte, og fotoapparatet med telelinsa lå i baksetet. Vi måtte bytte plass slik at jeg fikk orkesterplass med mulighet for å få tatt noen gode bilder. Bilen var imidlertid for trang for en innvendig rokering.

Min kjære hoppet derfor ut først med den følge at hun ble utsatt for et massivt angrep av illsinte terner i beste Hitchcock-stil. Men vi fikk til slutt byttet plass og noen brukbare bilder ble det.

Som de fleste andre terner lever rødnebbterna av småfisk. Den fisker ved å stupe ned mot vannflata og snappe opp småfisk som vaker i vannskorpa.

Powered by Labrador CMS