NRK, BBC og dokumentarfilmskapere verden over har laget en hel industri av å presentere dyphavets mysterier. Mange tusen meter under oss er det arter vi aldri har sett, hørt om eller engang forestilt oss at har eksistert.
Men tross alt trenger du ikke reise så himla dypt for å finne eksotiske og underlige skapninger. På G. O. Sars tråler de aldri dypere enn 1000 meter, men fangsten er fascinerende nok likevel.
Du treffer for eksempel ikke denne på en vanlig svømmetur i Oslofjorden:
Fra overflaten og 1000 meter ned
Først en liten innføring i havets inndeling:
De frie vannmassene i havet, alt som er over bunn, kalles det pelagiske laget. Det deles igjen opp i mange deler, men den viktigste her er den mesopelagiske sonen. Det er området fra omtrent 200 meter til 1000 meters dyp. Delen fra 200 meter til overflaten kalles den epipelagiske sonen.
Det er de to områdene forskerne på toktet over havet fra Grønland til Bergen undersøker.
I de to områdene lever både krill, småfisk og en hel masse annet smått som er maten til for eksempel sild og makrell.
Mest maneter – men ikke bare
Vi nærmer oss Irmingerhavet, sør for Island, men ennå er vi vest for Grønlands spiss. Men båten seiler på norsk tid.
Dermed kommer dyphavstrålen opp på dekk i 11-tida om kvelden – mens sola skinner og varmer i nakken til forskerne og mannskapet som drar fangsten i land.
Det aller meste av det som går i trålen er maneter. Havforskningsinstituttets maneteksperter mønstret av i Nuuk, så nå er det lite entusiasme å spore for de geleaktige klumpene som hoper seg opp i trålen.
Det tar dessuten en time eller to fra trålen slippes ut til fangsten er på dekk. Det er en tøff stund for stakkarene som blir fanget i trålen. Vannmassene slenger dem hardt og brutalt mot nettveggen og hverandre.
Annonse
Mye av det som kommer opp, er derfor også ganske herpa. Men ikke alt.
Fryser ned for å artsbestemme hjemme
Forskerne saumfarer ikke den mesopelagiske sonen for moro skyld, og heller ikke for mat. Planen er å fange opp og kartlegge en del av mangfoldet der nede hvor sola aldri skinner.
Toktdeltagerne er for det meste vant med tokt i Norskehavet og Barentshavet, og de færreste av dem har arbeidet mye i dette området. Dermed blir også de overrasket av en del av det vi får på dekk.
Det haster når fangsten kommer opp:
Så raskt som overhode mulig skal kjente og ukjente arter registreres, måles og veies, før et lite utvalg fryses ned og tas med hjem. Ting forskerne ikke klarer å identifisere, havner i egne poser, med påskriften ”indet” – indeterminable, eller ubestemmelig.
Nedfryst i -80 grader blir både kroppen og – enda viktigere – arvestoffet bevart, og da kan forskerne finne ut av arten i ro og mak på kontoret.
Resten er fritt bytte
Men det kommer altså opp mer enn det forskerne har mulighet til eller ønske om å sortere. En del havner tilbake i sjøen igjen.
Annonse
Før den tid er det derfor fritt frem for en gira journalist til å slå seg løs med kameraet og forevige representanter fra verden under oss: