Den fødte bilkløne?

Får du stadige illsinte tilrop fra medbilister fordi du kjører krøkkete? Det kan være at du har en spesiell genvariant som stikker kjepper i hjulene dine. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Illustrasjonsfoto: Istockphoto)"

Hvis du er påvirket av rusmidler, eller er uoppmerksom, vil du antakelig egne deg ganske dårlig bak rattet.

Skal vi tro en ny studie som forskere ved University of California har gjort, kan det hende at også arveanlegget ditt kan ha en finger med i spillet, hvis du aldri helt mestrer livet på fire hjul.

Det tror den amerikanske gruppen forskere, etter å ha testet læringsevnen og ferdighetene til en gruppe frivillige, med og uten en spesiell genvariant, i en bilsimulator.

Scoret 20 prosent dårligere

Genet det gjelder her, heter brain-derived neurotrophic factor (BDNF). 

Det forsyner vanligvis hjernen med BDNF-proteinet, som hjelper til med å samordne hjernecellene våre når vi skal utføre oppgaver. Proteinet bidrar til at hjernecellene fungerer optimalt, og spiller også en rolle i hukommelsen.

Ifølge forskerne bak den nye studien, har nesten en tredel av amerikanere en spesiell variant dette genet, som virker slik at BDNF-proteinet flommer dårligere enn normalt.

Dermed klarer det ikke å stimulert hjernen optimalt i løpet av en oppgave som denne i studien.

("Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)"

Dette gjaldt 7 av de 29 forsøkspersonene i den nye studien.

- Disse gjorde flere feil helt fra begynnelsen, og glemte mer av det de hadde lært, etter at det hadde gått en stund, sier Steven Cramer, førsteamanuensis i nevrologi ved Univsersity of California Irvine i en pressemelding.

Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Cerebral Cortex.

- Overraskende

Etter 15 runder på en svingete og humpete virtuell kjørebane, ble hele forsøksgruppa bedt om å komme tilbake etter fire dager, for å kjøre den samme testen igjen.

Skal vi tro resultatene fra begge omgangene, hadde personene med genvarianten mer besvær med å holde seg på veien, og lærte mindre av erfaringene til neste gang de skulle til pers.

Cramer sier i pressemeldingen at han og kollegaene i utgangspunktet ikke hadde forventet seg et tydelig dårligere resultat fra de med den spesielle genvarianten.

- Atferd springer ut av en hel haug med nevrofysiologiske hendelser, så det var noe overraskende at denne undersøkelsen bar frukter, sier han og legger til:

- Det ville være interessant å vite om ulykkesraten er høyere for de som har denne genvarianten.

Kilder:

Pressemeldingen fra University of California

Powered by Labrador CMS