Brede hender og korte fingre

Vi tror hendene våre er mye bredere og at fingrene er kortere enn de egentlig er, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Studien viser at folk har en tendens til å se hendene sine som mye bredere enn de egentlig er. Studiens hovedforfatter mener noen kan ha et slikt syn på hele kroppen sin. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Forskere ved University College London har analysert hvordan vi ser våre egne hender, og i flere av tilfellene trodde studiens deltagere at hendene deres var opptil 80 prosent bredere enn de var i virkeligheten.

Studien er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kraftig forvrengt kroppsbilde

Det å vite hvor kroppen vår er i forhold til ting rundt oss er en av sansenes grunnleggende oppgaver, ifølge forfatterne av studien. De skriver videre at denne egenskapen forutsetter at vi har en idé om hvor vi har leddene våre og hvor store de ulike kroppsdelene våre er.

Men da forskerne bestemte seg for å systematisk analysere dette iboende bildet vi har av vår egen kropp, fant de ut at det er kraftig forvrengt.

18 personer tok del i den første delen av eksperimentet, og alle var høyrehendte bortsett fra tre stykker.

Deltagerne i eksperimentet ble bedt om å plassere hånden under et bord slik at de ikke kunne se den, og deretter måtte de plassere markører der de trodde knokene, leddene og fingertuppene var.

Konklusjonen var at deltagerne så hånden sin som mye bredere og kortere enn den er i virkeligheten.

I en annen del av undersøkelsen ble 67 personer bedt om å vurdere lengden på fingrene sine, og Matthew Longo, studiens hovedforfatter, sier til The Guardian at det forvrengte kroppsbildet også kom kraftig til uttrykk her.

Alle fingrene ble vurdert som mye kortere enn de egentlig var, og den største forskjellen mellom virkelig og innbilt lengde gjaldt ringfingeren, som i de fleste tilfellene ble oppfattet som hele 30-40 prosent for kort.

Kan skyldes hjernekapasitet

En av forklaringene forskerne kommer med er at denne forvrengningen av hvordan vi ser kroppen skyldes måten hjernen delegerer sin kapasitet på slik at områder som er følsomme, som fingertupper og lepper, har fått tildelt en større del av hjernen.

Longo mener denne følsomheten også kan forklare det at deltagerne vurderte forskjellige fingres lengde på ulikt vis.

- Du finner minst undervurdering på tommelen, og mer og mer undervurdering etter som man beveger seg mot lillefingeren. Det samme mønsteret ser du også hvis du måler berøringsfølsomhet, sier han til The Guardian.

Forskerne mener studien kan være med på å forklare noen av de grunnleggende prinsippene bak lidelser som anoreksi.

- Det forvrengte synet kan bli dominerende hos noen mennesker, og kan føre til et forvrengt syn på hele kroppen, avslutter Longo.

Referanser: 

Matthew R. Longo og Patrick Haggard, An implicit body representation underlying human positioning sense, i PNAS, juni 2010

Alok Jha, Distorted body image means people don’t know the back of their own hands, i The Guardian, 14. juni 2010

Powered by Labrador CMS