NASAs romteleskop James Webb har tatt dette bildet av den sørlige ringtåken. Den er rundt 2.000 lysår unna jorden, ifølge Space.com. Bildet ble offentliggjort 12. juli 2022.(Foto: NASA / Reuters / NTB)
2022 var et år med mange store gjennombrudd i forskningen
Her er noen av høydepunktene fra året som har gått.
Redaksjoneniforskning.no
Publisert
Redaksjonen i forskning.no har gjort et utvalg fra forskjellige fagfelt.
Bildene fra verdensrommet som overgikk all forventning
En av de viktigste vitenskapelige begivenhetene i 2022 er utvilsomt den vellykkede oppstarten til romteleskopet James Webb. De første bildene og målingene av universet ble sluppet 11. juli i år. Forskerne kan nå studere detaljer de aldri har sett før.
Årsakene til multippel sklerose (MS) har vært et mysterium i flere tiår. MS er en kronisk autoimmun sykdom som angriper sentralnervesystemet. I 2022 var to nordmenn med på å føre sterkere bevis for hypotesen som har florert i over 20 år: At Epstein-Barr-viruset kan være den viktigste årsaken til MS. Dette er viruset som kan gi mononukleose, eller «kyssesyken». Studien fra Harvard ble publisert i Science i januar 2022, som trekker den fram som et av årets store gjennombrudd. På sikt kan en vaksine utrydde den alvorlige nevrologiske sykdommen MS, tror forskere.
De siste årene har forskning på gammelt DNA skutt fart. Forskere har klart å hente ut DNA fra gamle knokler, fra jord i grotter og bunnen av innsjøer. Restene av arvestoffet kan fortelle om natur og mennesker i fortiden. I 2022 kunne en forskergruppe fortelle at de hadde oppdaget to millioner år gammelt DNA fra Grønland. Arvestoff fra elefantdyret mastodont, tuja, bjørk, reinsdyr, gjess og mye mer forteller om hvordan økosystemet på Grønland var i første del av kvartær, perioden som omfatter istidene. Forskere ved UiT Norges arktiske universitet har deltatt i studien som også nevnes som et av årets største gjennombrudd i Science.
Dette var året da kunstig intelligens (AI) for alvor ble tilgjengelig for folk flest. Morten Goodwin er professor ved Universitetet i Agder og nestleder ved Senter for forskning på kunstig intelligens. Han trekker fram fire områder hvor det er gjort fremskritt innen kunstig intelligens i 2022: AI skaper bilder, skriver, koder og kan forutse formen til proteiner. Forskerne snakker om en teknologirevolusjon, og Science nevner fremskritt innen kunstig intelligens som en av kandidatene til årets gjennombrudd.
I 2022 klarte norske forskere å forlenge livet til pasienter med uhelbredelig brystkreft med immunterapi. I England har en jente med uhelbredelig leukemi fått hjelp av ny genterapi.
Immunterapi har tatt kreftbehandling et viktig skritt videre. Den siste tiden har vi for alvor fått immunterapi og flere andre moderne medikamenter og kombinasjonsbehandlinger mot kreft i vanlig, klinisk praksis.
– Det vil vi huske 2022 og de foregående to årene for i ettertid, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross til forskning.no.
Det er forsket fram nye medisiner som trolig kan hjelpe mange som lider av fedme. Nye, mye mer effektive medisiner enn vi noensinne har hatt, er på vei. I 2022 kom en studie som viser at medisinen semaglutid virker godt på ungdom. I tillegg la forskere fram resultater som viste at medisinen tirzepatid hadde svært god effekt: Hele 40 prosent av dem som fikk den høyeste dosen, hadde minst 25 prosents vekttap. Entusiasmen kommer fram i flere vitenskapelige artikler i det siste året.
– Framtida for legemiddelbehandling av fedme er lys, skrev professor Timothy Garvey fra University of Alabama at Birmingham i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism tidligere i år.