Flere gravide kan slippe blodpropp

Ny forskning gjør det lettere å identifisere gravide med høy risiko for blodpropp og sette inn forebyggende tiltak.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Per Morten Sandset. (Foto: Ram Gupta)

Per Morten Sandset

Professor i medisin ved Universitetet i Oslo

Overlege og forskningsleder ved Oslo universitetssykehus (Klinikk for kreft, kirurgi og transplantasjon).

Leder forskergruppen ”Centre for thrombosis and haemostasis research”, med forskere fra UiO, Oslo universitetssykehus og Sykehuset Østfold. Den pågående VIP-studien er et av forskergruppens prosjekter.

Hovedredaktør for tidsskriftet Thrombosis Research (Elsevier).

Blodpropp er en trussel for alle gravide og kan ha svært alvorlige konsekvenser.

– Blodpropp fører i sjeldne tilfeller til død og hos mange langvarige senskader og nedsatt livskvalitet, fastslår overlege Per Morten Sandset ved Oslo universitetssykehus og professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

Sandset og kollegaene hans er de første til å dokumentere risikofaktorene for blodpropp hos gravide i så stort omfang, og dessuten hvor forskjellig forekomsten er før og etter fødsel.

Stor risiko

Forekomsten av blodpropp nærmest eksploderer rett etter fødselen, viser den fortsatt pågående studien.

– Før fødsel er de viktigste risikofaktorene om den gravide av en eller annen grunn har vært sengeliggende i en uke eller er overvektig med en BMI på 25 eller mer, forklarer Sandset.

– Hvis begge faktorene opptrer samtidig, er den statistiske risikoen for blodpropp over 60 ganger høyere.

Funnene bygger på en stor en stor befolkningsstudie som Sandset og forskerkollegaene gjennomførte tidligere. Data ble samlet inn fra 377 000 norske kvinner som ventet barn i årene 1990 til 2003.

Kvinnene som hadde hatt blodpropp ble sammenlignet med de som ikke hadde hatt det.

Internasjonale retningslinjer

Resultatene er allerede bakt inn i de nyeste britiske og amerikanske retningslinjene på området. Disse følges av leger verden over.

Helsedirektoratet bruker de samme resultatene i nye nasjonale retningslinjer for behandling og forebygging av blodpropp, som kommer på nyåret.

Forskningen har kommet til nytte i sykehushverdagen, bekrefter Anne Flem Jacobsen, fødselslege ved Oslo universitetssykehus:

– Nå kan vi lettere bestemme om vi skal gi en pasient blodfortynnende medikament eller en kompresjonsstrømpe. På fødeavdelingen er vi også mer oppmerksomme på blodpropp enn tidligere, ifølge fødselslegen.

Evolusjonen har skylda

Hvorfor er gravide så utsatte for blodpropp? Evolusjonen har skylda, får vi vite.

Under et svangerskap skjer store fysiologiske forandringer i blodets finstilte koaguleringssystem. Evnen til å produsere fibrin, et slags lim som kan stoppe blødning og som er sluttproduktet i koaguleringsprosessen, blir kraftig forsterket.

– Virkningen er å beskytte mot ukontrollert blødning når morkaken løsner under fødselen. Men denne forsterkede evnen kan av ulike årsaker trigges til feil tid og sted, for eksempel inni en blodåre. Resultatet er blodpropp, forklarer Sandset.

Referanser:

Wik, Jacobsen, Sandvik, & Sandset: Long-term impact of pregnancy-related venous thrombosis on quality-of-life, general health and functioning: results of a cross-sectional, case-control study, BMJ Open, 2012 Nov 8;2(6), doi:10.1136/bmjopen-2012-002048.

Jacobsen & Sandset: Venous thromboembolism associated with pregnancy and hormonal therapy, Best Practice and Research Clinical Haematology, Volume 25, Issue 3 , Pages 319-332, September 2012, doi:10.1016/j.beha.2012.07.006.

Powered by Labrador CMS