Denne artikkelen er produsert og finansiert av De regionale forskningsfondene - les mer.
Tang og tare inneholder jod, vitaminer, gode fettsyrer og andre viktige næringsstoffer.(Illustrasjonsfoto: Chris Teague / Wikimedia commons)
Sopp lager god mat av norsk tare
De har funnet en sopp som lager næringsrikt og godt protein av norsk tare. Den effektive soppen kan gi matproduksjon med radikalt lavere karbonavtrykk og arealbehov.
Soppen trives hvor som helst, finnes i utallige varianter og kan livnære seg av nær sagt hva som helst.
Det finnes for eksempel sopp som spiser stein. I USA har forskerne funnet sopp som omdanner brukte sigarettfiltre til nyttige reststoffer. Ikea prøver å erstatte isopor med emballasje av sopp.
Tro det eller ei: Det er faktisk bygd hele hus av trådene soppen vever i jorden – eller i andre substanser som måtte passe hver enkelt sopps smak og behag.
I Oslo vil gründerne bak Moreshrooms legge grunnlag for en ny form for matproduksjon der sopp dyrkes på tang og tare.
Fant
«drømmesoppen» på få måneder
Med støtte fra Forregion Oslo har selskapet testet ulike soppers
evne til å lage spiselig protein av tare som er utbredt og lett å dyrke i
norske farvann.
– Resultatene var helt «mindblowing». Én av soppene hadde akkurat
de egenskapene vi håpet på. Den omdanner tare til proteinrikt mycel – som altså
er sopptråder – svært effektivt. I tillegg har mycelet en appetittvekkende konsistens
og et næringsinnhold som gjør det godt egnet for menneskelig konsum. Det sier Defne
Bilgin, daglig leder og medgründer i Moreshrooms.
Av konkurransehensyn kan ikke Bilgin avsløre hvilken sopp det er snakk om, men selskapets eksterne forskningspartner i Belgia bekrefter resultatene.
Gründeren mener økt utnyttelse av tang og tare i matproduksjon vil
gi gode helsemessige effekter:
– Tang og tare er en naturlig rik kilde til jod, som er
livsnødvendig for oss mennesker. Innholdet av viktige fettsyrer som omega-3 og
omega-6 er også ganske høyt, og det samme for vitamin B og C. Vi må forske mer
på dette, men vi ser det som fullt mulig å få med en høy andel av disse
verdifulle stoffene over i soppen.
Trodde
sopp var kjøtt
I Asia er tang og tare populære proteinkilder, men i de fleste
vestlige land – Norge inkludert – er disse marine vekstene så langt lite brukt
til menneskemat.
– Det henger selvsagt sammen med at det ikke er noen særlig tradisjon
her for å spise tang og tare, men konsistensen
betyr nok også mye for det lave konsumet. Vi tror folk i Vesten vil konsumere
mer av disse fornybare ressursene dersom de omdannes til sopp. Sopp er
tradisjonelt mer vanlig som mat og har også en tekstur som trolig er mer
tiltalende for vestlige ganer, sier Bilgin.
Hun forteller at i en intern blindtest av proteinene Moreshrooms
hadde dyrket, var selskapets teknologidirektør overbevist om det var kjøtt han
spiste.
– Soppbaserte proteiner har en stor fordel sammenlignet med mange
andre kjøtterstatninger, som ikke har den samme fibrøse teksturen. Soppen vi
har sett på, inneholder nemlig ikke bare proteiner, men også mye fiber. Det gir
et mer tiltalende preg. Det er også verdt å nevne at mange andre
kjøtterstatninger er ultraprosesserte og derfor ikke nødvendigvis særlig sunne,
sier Bilgin.
Bra
for klodens helse
I tillegg til at tarebasert sopp kan være en sunn proteinkilde for
mennesker, gjør dyrkingsmetoden ifølge Bilgin også godt for kloden vår. Den
reduserer behovet for dyrkingsareal på land. Det er viktig, siden knapphet
på land og uberørt natur er en trussel mot menneskelig matproduksjon og ikke
minst mot andre skapningers livsgrunnlag.
Annonse
– Dyrking i stor skala av sopp på marine ressurser kan dessuten redusere
karbonavtrykket fra matproduksjon radikalt. Det er faktisk mulig å få til karbonnegativ produksjon, siden tang og tare tar opp CO2 fra
atmosfæren, sier hun.
Bilgin mener også at dyrking av tang og tare kan bidra til bedre
økosystemhelse i marine miljøer, siden mange tang- og taresorter filtrerer og renser
vann.
Sikter
mot forsøk i større skala
Så langt har Moreshrooms basert seg på én type tare levert av et
annet oppstartsselskap, Kelpinor i Nordland.
– Vi kommer til å teste flere tang- og taresorter fremover, men vi
ønsker absolutt å benytte oss av norske ressurser av høy kvalitet, sier Bilgin. Hun tror det finnes et stort fremtidig marked for næringsmidler basert på norsk
tang og tare.
For Moreshrooms blir neste skritt å skaffe forskningsmidler til å
gjøre produksjonsforsøk under industrielle forhold.