Kravik finner frem til varianter av E. coli som forårsaker systemisk infeksjon hos kyllinger. Systemisk infeksjon vil si at den sprer seg rundt i kroppen og ikke rammer bare én kroppsdel eller ett organ.
Hun finner også ut hva som fører til risiko for at kyllingene skal dø den første uken.
Mål: 0,8 prosent
I Norge er
målet å ha en dødelighet på under 0,8 prosent hos slaktekyllinger den første leveuken. I noen flokker er likevel dødeligheten over 10
prosent.
Som oftest dør kyllingene på grunn av colibacillose. Det er en fellesbetegnelse på
infeksjoner som er forårsaket av E. coli-varianten APEC. Colibacillose er en av verdens vanligste bakterielle sykdommer hos fjørfe.
– Det er viktig for både dyrevelferd og økonomi å få bukt med sykdommene som APEC forårsaker,
sier Inger Helene Kravik. Hun er forsker ved Veterinærinstituttet. Nå har hun jobbet
med temaet i doktorgradsavhandlingen sin ved NMBU Veterinærhøgskolen.
Manglet kunnskap
Etter en markant økning
av tilfeller mellom 2014 og 2016 ble det klart at det manglet kunnskap om hvilke varianter
av APEC som rammer nordiske slaktekyllinger.
Derfor ville næringen ha en oversikt over problemet. Det førte til et forskningsprosjekt ledet av Veterinærinstituttet. Forskerne tok prøver fra 2018 til 2021.
– Målet med doktorgradsprosjektet
har vært å bidra til økt kunnskap om APEC og om hva som
bidrar til den høye førsteukedødeligheten i flokker med spredning av E. coli-infeksjon, sier hun.
Forskerne på Veterinærinstituttet har samarbeidet med næringen: Nortura, Den Stolte Hane og Norsk Kylling.
Fant to varianter
Forskerne har samlet inn
data og bakterieprøver fra slaktekyllingflokker som er opp til 14 dager gamle. Prøvene ble undersøkt ved å se på DNA-et fra 219
utvalgte APEC-isolater. Bakterieisolatene
stammet fra til sammen 45 flokker med høy førsteukedødelighet.
Gjennom dette arbeidet identifiserte
Kravik to varianter av APEC. Hver for seg forårsaket de sykdomsutbrudd på tvers
av gårder i Norge.
– Avanserte
analyser ga et viktig innblikk i hva vi kan forvente av genetiske likheter
mellom APEC-isolater fra slike utbrudd og hvilke gener som er forbundet med
sykdom, forklarer Kravik.
Risikofaktorer
Hvis én kyllingflokk i et hus har høy førsteukedødelighet, så er det fare for at den neste flokken i samme hus også vil få det samme problemet. En risikoanalyse viste en økt
sannsynlighet på 233 prosent for førsteukedødelighet dersom forrige
flokk hus også hadde hatt slike problemer.
– Analysen
viste også at en økning i flokken på 1000 fugler, uavhengig av tetthet, ville
øke sannsynligheten for høy førsteukedødelighet med syv prosent, forteller Kravik.
Annonse
– Resultatene
fra studien gir viktig og utdypende informasjon om epidemiologien av APEC innad
i norsk slaktekyllingproduksjon. Prosjektet har også bidratt til økt kunnskap
og anbefalinger om nødvendige prøvetakings- og analysemetoder for
utbruddsoppklaring, sier hun.
Referanser:
Inger Helene Kravik: Neonatal coliseptikemi i slaktekylling: Aviærpatogene Escherichia coli og risikofaktorer for høy første-uke dødelighet. Om doktorgradsavhandlingen og disputas, NMBU Veterinærhøgskolen, 2023.