Dyrefiguren ble funnet i gulvlaget til et langhuset, som er fra 900-tallet. Denne perioden er for oss kjent som vikingtid, men islendingene kaller den landnåmstid.
Uklart hvilket dyr det er
Hvilket dyr figuren forestiller, er ikke helt klart. Arkeologene heller mot at det er en gris, villsvin eller bjørn.
Noen holder en knapp på at det skal forestille forløperen til islandshund. Islandsk fårehund stammer nemlig fra de skandinaviske spisshunder som vikingene tok med seg til Island på 800-tallet.
Figuren er fem centimeter lang, 2,7 centimeter høy og skåret ut av brungul palagonitt-tuff, en vulkansk bergart. Den har fine detaljer. Selv om det ene øret er litt skadet, står den fortsatt støtt på alle fire.
Vi kan se for oss at figuren har vært en høyt skattet leke, som kanskje også ble dypt savnet av sin eier.
– Det er sjeldent å finne leker på utgravninger, men helt logisk siden barn også fantes på denne tiden, sier utgravningsleder Ragnheiður Traustadóttir fra Antikva ehf.
Gården Fjörður i Seyðisfjörður helt øst på Island har i løpet av de siste fem årene blitt undersøkt av arkeologer.
Stedet har siden 900-tallet vært utsatt for jord-, leire- og snøskred. Det arkeologiske arbeidet blir utført i forbindelse med skredsikring.
Et forhistorisk jordskred datert til år 1150 har forseglet bosetningsaktivitet fra både middelalderen og landnåmstiden.
Disse lagene har forseglet spennende arkeologiske funn og strukturer som langhus, vevstue, fjøs og ikke minst fire før-kristne graver som ble undersøkt i 2021 (niku.no).
Landnåmstid og Landnåmabok
Landnåmstid betegner den første bosetningen av nordmenn på Island. Perioden er fra slutten av 800-tallet og begynnelsen av 900-tallet, altså fra vikingtiden.
Landnåmabok er den delen av de islandske sagaene som forteller om disse eldste bosetterne. Den ble skrevet på 1100-tallet og lister opp hele 3.000 personnavn og 1.400 islandske stedsnavn.
NIKU deltar i utgravningsarbeidet
Undersøkelsen utføres av Antikva ehf. under ledelse av Ragnheiður
Traustadóttir. Antikva ehf. er et arkeologisk selskap som utfører arkeologiske
undersøkelser.
Arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har hele veien deltatt i prosjektet. De har vært med på både det arkeologiske feltarbeidet og med den digitale dokumentasjonen.
I 2021 deltok arkeologer fra avdeling for Digital arkeologi på undersøkelsen av en gårdshaug (niku.no) og utgravingen av fire rikt utstyrte graver fra den første bosetningstiden på Island.
Også i 2022 og i årets undersøkelse av langhuset der dyrefiguren ble funnet, har NIKUs folk bistått med digital spisskompetanse.
Fantastiske funn i gulvlaget
Annonse
Gulvlagene i langhuset som graves denne sesongen, har levert et fantastiske funnmateriale.
Arkeologene har funnet mer enn 600 gjenstander fra vikingtiden/landnåmstiden bare denne siste sesongen.
Blant annet nærmer det seg nesten 100 spillebrikker fra det strategiske spillet Hnefatalf.
Av andre funn listes det opp spinnehjul og perler, smeltedigler og støpeformer for metallstøping, bryner, dyrebein, lamper og gryter i kleberstein.
– Det er trolig den mest spennende gravningen jeg noen gang har vært med på, sier Knut Paasche.
Han er avdelingsleder for Digital arkeologi ved NIKU. Han er en av de heldige som har vært med på disse undersøkelsene.
Kanskje det mest spennende i år, i tillegg til dyrefiguren, er en sølvmynt som går helt tilbake til 900-tallet. Den er ennå ikke renset og undersøkt av myntspesialist.
Følg utgravningen
Utgravningen i Seyðisfjörður på Island ledes av Ragnheiður Traustadottir, Antikva.