Helsepersonell er noen av dem som kan ha svært lange arbeidsuker.
(Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB)
Lange arbeidsuker kan øke risikoen for depresjon
Forskere undersøkte den psykiske helsa til 17.000 amerikanske turnusleger.
Jo flere timer du har i en stressende jobb, jo større er risikoen din for depresjon, viser en amerikansk studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The New England Journal of Medicine.
I studien brukte forskerne data fra 17.000 nyutdannede turnusleger i USA.
Så på arbeidstimer, søvn og psykisk helse
De hadde besvart spørreundersøkelser om helsa si gjennom det første året i legepraksis. Tallene var fra årene 2009 til 2020.
Her var forskerne spesielt interessert i tallene på depressive symptomer og de undersøkte disse nærmere.
De depressive symptomene satte de opp mot blant annet arbeidstimer og søvn. De tok også hensyn til andre ting som kunne ha innvirkning på resultatene. Slik som kjønn, stressende livshendelser og personlighetstrekk.
Dobbelt så mange timer som en vanlig, norsk arbeidsuke
Det var stor forskjell på antall arbeidstimer gjennom uka for turnuslegene. De fleste hadde imidlertid en arbeidsuke på mellom 60 og 85 timer.
I Norge er en vanlig arbeidsuke 40 timer. Det er en kjent sak at mange yrkesgrupper, slik som helsepersonell, jobber langt mer enn det.
Forskerne rapporterer om en tydelig sammenheng mellom antall arbeidstimer og depresjonssymptomer. Svært mange arbeidstimer er en viktig årsak til depresjon, konkluderer de.
Vil ha kortere uker for turnuslegene
Turnusleger i USA skal i utgangspunktet ikke jobbe mer enn 80 timer i uka, men man er innenfor denne grensen om man regner det som et gjennomsnitt over fire uker.
Forskerne mener grensen for antall arbeidstimer bør senkes.
– Du takler stress og frustrasjoner på jobb bedre om du har mer tid til å hente deg inn igjen, sier Amy Bohnert, en av forskerne bak studien, i en pressemelding fra University of Michigan.
De forventer at lange arbeidsuker kan ha en negativ effekt på den psykiske helsa også i andre yrker.
55 timer eller mer en risiko for alvorlig depresjon
I 2021 skrev forskning.no at en kjip sjef kan tredoble risikoen din for å bli deprimert. Det viste en studie fra University of South Australia.
De samme forskerne fant imidlertid i den samme studien også en svak kobling mellom en arbeidsuke på 55 timer eller mer og alvorlig depresjon.
I 2017 forklarte seniorforsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet sammenhengen mellom stress, utbrenthet og depresjon for Kvinneguiden.
– Store krav og belastninger i jobben gir stress, spesielt om en har lite tilgang til ressurser til å håndtere arbeidssituasjonen. For en del arbeidstakere kan lange arbeidsdager være det samme som mye stress, og vedvarende stress kan igjen gi utbrenthet. Depresjon er et av symptomene på utbrenthet, sa han.
Mange sjefer har negative holdninger til depresjon, skrev forskning.no i 2020.
Referanse:
Fang, Yu., Lodi, Sara., Hughes, Tasha M., Frank, Elena., Sen, Srijan og Bohnert, Amy S. B. (2022). Work Hours and Depression in U.S. First-Year Physicians. The New England Journal of Medicine.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?