Denne artikkelen er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - les mer.

Ringorm er en soppsykdom som lager en flekk som vokser dypt ned i huden på dyret og skader den.

Hudsykdom hos storfe kan få konsekvenser for luksusvesker og sportsbiler

PODCAST: Huden til norsk storfe brukes i Gucci-vesker og luksuriøse sportsbiler, men bare om skinnet er fritt for skader etter soppsykdommen ringorm.

– Ringorm er en snikende hudsykdom som vi ikke ønsker å ha i Norge. Det er en alvorlig zoonosesykdom som kan smitte til mennesker og gi tydelige symptomer.

Det forteller Arvid Reiersen som leder Veterinærinstituttets nasjonale kompetansesenter for produksjonsdyr.

Arvid Reiersen er leder for Veterinærinstituttets nasjonale kompetansesenter for produksjonsdyr.

Er ingen orm

Konsekvensene av å få ringorm inn i besetningene er svært stor. Omfattende og kostbare tiltak må til for å bli kvitt smitten.

Ringorm er ikke en orm, slik man kunne trodd på grunn av navnet. Når man tar på flekkene på dyrene, så kjenner man ingen orm inni der.

– Ringorm er en soppsykdom som lager en flekk som vokser dypt ned i huden og skader den. Midt inni så begynner hud og hår å bli normal igjen, og derfor blir den ringformet. Så det er årsaken til at den er kalt ringorm, sier Reiersen.

Vi mennesker blir ikke veldig syke om vi blir smittet med ringorm.

– Det kan bli ubehagelig og gir utslett, kløe og væskende sår som blir større og større. Så kommer det også litt an på hvor mennesker blir smittet av ringorm. Det er for eksempel veldig ubehagelig hvis man får dette i ansiktet, forteller Reiersen.

Eksklusiv eksportvare

Norsk storfehud har stor verdi og har vesentlig økonomisk betydning for norske bønder. Verdens fremste luksusmerker sverger til norske dyr og store merkenavn som Gucci, Prada og Louis Vuitton ønsker mer av norsk skinn.

– Norge har et fantastisk godt rykte i verden for å ha storfehuder av god kvalitet. Når noen skal kjøpe seg Gucci-veske eller en Porsche med skinninteriør, så er det norsk storfehud som brukes, forteller Reiersen.

Storfehuden er fri for ringorm, og det er ingen piggtråd og lite skader på skinnet. Derfor er det også lett å selge den.

– Det kan være en vesentlig del av oppgjøret til bøndene, og det er derfor viktig å beholde den gode kvaliteten på norsk storfehud.

Tiltak for å bli kvitt ringorm i Rogaland

Det har vært ringormutbrudd i Rogaland de siste tre årene, og det er satt inn ekstra tiltak for å bli kvitt sykdommen.

– I den første fasen av utbruddet var det fokus på å oppdage sykdommen. Det vil si å gjøre bøndene oppmerksomme på symptomene og ta kontakt med Mattilsynet eller egen veterinær for å ta prøver, sier Reiersen.

Eksperter analyserer prøvene for å finne ut av om det er en ringorm på storfe eller en annen type ringorm som ikke er så alvorlig. Dersom det er den ringormen de er redd for, så blir det satt i gang omfattende tiltak.

Reiersen forteller at det første som skjer da, er at Mattilsynet pålegger restriksjoner. Bøndene får ikke lov til å selge dyra sine. Hensikten er å fryse situasjonen slik at smitten ikke kommer videre.

– Det neste som skjer, er at alle dyr blir vaksinert. Da blir det slutt på produksjon av ny smitte og dyrene blir immune. I neste omgang må man vaske alle dyr og husdyrrom grundig for å bli kvitt smitten på gården, sier Reiersen.

Hør Arvid Reiersen fortelle mer om ringorm hos storfe i VETPodden her:

Powered by Labrador CMS