Annonse
Selene dykker ned til flere hundre meters dyp for å finne mat. (Foto: Colourbox)

Teori: Seler bruker magnetisk «GPS» under isen

Weddellsel ser ut til å bruke magnetismefor å navigere seg frem til pustehull i isen. Det vil i så fall være første gang man har sett noe slikt hos et sjøpattedyr.

Publisert

Kilde: NSF.gov

Weddellseler, som lever ved Antarktis, kan dykke hundrevis av meter under havet for å finne mat. De har en forunderlig evne til å finne tilbake til pustehull i isen. En gruppe amerikanske forskere kanskje funnet ut hvordan.

Magnetfelt som GPS

Forskernes teori er at selene bruker magnetfelt som en slags GPS.

– Vi tror selene har utviklet seg til å kunne navigere ved hjelp av en magnetisk sans, sier Randall Davis, professor ved marinbiologi-avdelingen på Texas A&M University, til NSF.gov.

I så fall er det det første eksempelet på en slik evne hos et havpattedyr.

I videoen ovenfor kan du se høydepunkter fra forskernes undersøkelse av weddellselene. Forskerne har blant annet satt kameraer på selene, slik at du kan følge dem under isen.

Fant alltid veien

– Selene bruker utrolig mye energi mens de holder pusten, forklarer Terrie Williams, professor i økologisk og evolusjonær biologi ved University of California, til NSF.gov.

– De må være effektive, for de har bare en begrenset mengde oksygen å tære på, sier han.

Forskningen startet allerede på 1990-tallet, da forskerne først dro til Antarktis. De ble forbløffet over selenes evne til å finne tilbake til pustehullene.

– De fant alltid veien tilbake. Det var som om de visste akkurat hvor hullene var, sier Lee Fuiman til NSF.gov.

Testes i mørke

De neste tre årene skal forskerne observere en gruppe seler.

De skal plassere videokameraer og sensorer på selene og deretter slippe dem flere i forskjellige deler av McMurdo-sundet, hvor gruppen har kartlagt de magnetiske feltene.

Det kan også være andre forklaringer på hvordan selene finner pustehullene. Kanskje kan de bruke sprekker i isen. Derfor vil forskerne undersøke selene når det er mørkt.

I august drar forskerne igjen til Antarktis. Da er det mørkt døgnet rundt.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS