Annonse

Svineinfluensa funnet i sjøpattedyr

Elefantseler er smittet uten å vise ytre tegn til sykdom. Uvisst hvordan viruset ble overført.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er påvist smitte med H1N1-viruset, svineinfluensaen, i nordlig elefantsel utenfor kysten av det sentrale California, rapporterer forskere i ny studie. (Foto: Tracey Goldstein/UC Davis)

Pandemiviruset H1N1 fra 2009 er for første gang påvist i sjøpattedyr, nærmere bestemt nordlig elefantsel (Mirounga angustirostris).

Funnet rapporteres i nyeste utgave av tidsskriftet PLOS ONE.

- Vi tenkte det kunne være en mulighet for å finne influensavirus, men forventet ikke å finne pandemiviruset H1N1, sier forsker Tracey Goldstein ved University of California, USA.

Formålet med den nye studien hun har ledet, er å få innsikt i hvordan virus oppstår, og hvordan det hopper mellom dyrearter og mennesker.

Infeksjon i to seler

Mellom 2009 og 2011 tok forskerne prøver fra 10 arter av sjøpattedyr utenfor kysten av Stillehavet, fra Alaska til California.

Infeksjon med H1N1-viruset ble funnet i to nordlige elefantseler, opplyses det i en pressemelding fra det amerikanske universitetet.

Smitten ble påvist i prøver fra 2010, året etter at pandemien blant oss menneskene var et faktum.

Forskerne har ikke funnet forklaringen på hvordan selene fikk influensasmitten.

Ingen av elefantselene var synlig syke. Dermed er det ikke usannsynlig at sjøpattedyr kan bære på viruset uten typiske tegn på H1N1-infeksjon.

Trolig har en rekke seler vært utsatt for smitten. Forskerne fant nemlig 28 andre seler som hadde dannet antistoffer mot viruset.

En del av sesonginfluensaen

Verdens helseorganisasjon mener at H1N1-viruset er under kontroll, og at det nå oppfører seg som en ordinær sesonginfluensa.

I Norge inngår nettopp denne virusvarianten som en av flere i vaksinen som tilbys mot slik årviss influensa.

De nye funnene kan særlig være relevante for veterinærer, eller andre som jobber med sjøpattedyr, mener forskerne.

- Studier av influensvirus i uvanlige vertsdyr gir oss innsikt i evnene virus har til å hoppe mellom arter og starte pandemier:

Det sier mikrobiologiprofessor Adolfo Garcia-Sastre ved Mount Sinai Hospital i New York, i samme pressemelding.

Referanse:

Tracey Goldstein, Pandemic H1N1 Influenza Isolated from Free-Ranging Northern Elephant Seals in 2010 off the Central California Coast, PLOS ONE, 15. mai 2013

Powered by Labrador CMS