Jakten på en glad torsk

Bak oppdrettslaksen ligger det enorme mengder forskning. Skal vi nå utvikle en tilsvarende robust oppdrettstorsk, må vi få langt bedre kunnskap om hva som påvirker torskens helse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mye vi ikke vet om hva slags sykdommer og smitte som rammer vill torsk. Havet er stort, og når en vill torsk dør, synker den til bunns eller den blir spist av annen fisk.

Uten at dødsårsaken blir undersøkt, så lenge det ikke handler om stor dødelighet i farvann hvor vi ferdes. Noe annet er det med torsk i oppdrett.

- Torsk i oppdrett er et husdyr. Vi vet hvor mange vi har satt ut og hvor mange vi har igjen. Vi ser på den hver dag og legger fort merke til om den viser noen tegn på sykdom eller dårlig helse, sier forsker Hege Hellberg ved Veterinærinstituttet, som vil sette fokus på torsk i oppdrett under konferansen Frisk Fisk 2007 i Tromsø 23. - 25. januar 2007.

"Forsker Hege Hellberg."

Blant de mest kjente torskesykdommene peker Hellberg på disse fire: Nodavirus, Francisella, vibriose og atypisk furunkulose (se faktadel nederst i artikkelen).

Lær av laksen
Mens torskeoppdrett i stor skala ligger i startgropen, har vi hatt flere tiår med lakseoppdrett. Hver time triller det 3-4 trailere fulle av norsk laks over Svinesundbrua med kurs mot markedene i Europa. Parallelt går det fly med sushifersk fisk så langt som til Asia.

- Suksessen med norsk lakseoppdrett er langt på vei et resultat av målrettet og langvarig forskninsinnsats. Og det er mye å lære av lakseoppdrettet, mener Hellberg.

- Det aller viktigste er at helt grunnleggende sykdomsforebyggende tiltak hjelper, uansett hvilken fiskeart vi snakker om. Det er viktig å minske smittepresset og sørge for best mulig miljø og fôr. Det er også viktig å kreve dokumentert god helsetilstand på den fisken du setter ut i anlegget.

Fisk og barnehage
For laks har vi også sett en god effekt av å skille generasjoner. Det er som barn og barnehage. Den første tiden hjemme lever barn vanligvis under et lavt smittepress. Men i det samme en toåring kommer sammen med eldre barn i barnehagen, blusser sykdommene opp.

"Torsk på tur. Illustrasjon: Jon Solberg."

På samme måte med fisk. Når man får fisk fra klekkeriet og setter den sammen med eldre fisk som har gjennomgått en rekke sykdommer og kan være bærere av dem, oppstår det alltid problemer.

Under Frisk Fisk 2007 skal Hellberg først og fremst gi et gløtt inn i arbeidet med å få en bedre forståelse av nodavirus. Sykdom hos torsk som er forårsaket av nodavirus, ble første gang diagnostisert i Norge i august 2006.

Større fisk
- Vår kunnskap om nodavirus bygger først og fremst på undersøkelse av yngel. Jeg er i gang med en studie hvor vi følger et oppdrettsanlegg over tid for å kartlegge utviklingen av sykdommen. Vi undersøker noe større fisk, og det ser ikke ut til at sykdomstegnene forsvinner etter som fisken vokser. Et spørsmål vi stiller, er om fisk kan utvikle seg til å bli kroniske smittebærere, uansett alder og størrelse, sier Hellberg.

Hun vil også bruke Frisk Fisk 2007 som en anledning til å fortelle om de metodene Veterinærinstituttet har til rådighet for å avsløre sykdom hos torsk og annen fisk.

- I tillegg til tradisjonelle metoder bruker også vi det som kalles “Real Time PCR”, som er en moderne molekylærbiologisk metode, som rask og effektivt kan tegne et bilde av hva slag sykdom eller smitte vi står overfor.

Sykdommer hos torsk
 

Nodavirus forårsaker sykdommene viral nervevevsnekrose (VNN) og viral encephalopati og retinopati (VER).

VNN/VER skyldes infeksjon med nodavirus og forårsaker ødeleggelse av nervevev i hjerne, ryggmarg og øye. Det finnes flere ulike varianter av viruset og det kan se ut som om hver fiskeart har sin variant. De ulike variantene kan imidlertid forårsake sykdom hos mer enn en art, slik at forskjellige fiskearter kan smitte hverandre. Syk fisk er den viktigste smittekilden, men virus er svært motstandsdyktig og kan overleve lenge i vann.

Francisella. Infeksjonssykdom hos torsk, forårsaket av bakterien Francisella sp. Påvist hos oppdrettstorsk av Veterinærinstituttet i 2005. Sykdommen forårsaker kroniske betennelsesknuter på vitale organer som milt, lever og hjerte. Andre symptomer kan være øyeskader, og enkelte fisker hadde blodige knuter i huden.

Vibriose. En av de mest vanlige bakterielle sykdommene hos torsk er klassisk vibriose forårsaket av Listonella anguillarum. Utbrudd med klassisk vibriose er en årvis hendelse og dødeligheten i anleggene kan være stor.

Atypisk furunkulose ble for få år siden første gang påvist hos oppdrettstorsk i Norge. Senere er sykdommen rapportert i et økende antall anlegg langs kysten. Det et til nå registrert 3 ulike varianter av furunkulosebakterien atypisk Aeromonas salmonicida hos syk torsk, og én av variantene synes å dominere anleggene i Norge og på Island.

Powered by Labrador CMS