Annonse
En del av månen på kartet fra USGS. Her kan du se hvor Apollo-fartøyene landet. (Foto: USGS, NASA, ASU)

Utforsk månens overflate med nye kart

Nå kan du utforske månens overflate uten å reise deg fra stolen. Nye kart viser kratre og store høydeforskjeller på månen. 

Publisert

Nylig offentliggjorde The United States Geological Survey (USGS) to nye kart som viser månens overflate med langt flere detaljer enn tidligere.

Kartene er sammensatt av en hel rekke bilder tatt av Nasas romsonde Lunar Reconnaissance Orbiter, som har observert månen siden 2009. Det skriver Space.com.

De nye kartene er i høyere oppløsning og dekker hele månens overflate. De er forbedringer av de gamle Lunar Chart-kartene fra 1979.

– Disse kartene er laget for å hjelpe både forskere og befolkningen til å lære mer om månens overflate. Det er mulig å finne både Apollo-ferdenes landingssteder og spesifikke kratre. Samtidig kan amatørastronomer sammenligne det de ser via teleskopene sine med kartene, skriver USGS på sin hjemmeside.

Bli kjent med kratre på månen

Månen er fylt med kratre, som har blitt dannet ved nedslag av objekter på overflaten og ved vulkansk aktivitet. Kratrene er synlige på det svart-hvite bildet, som er en mosaikk sammensatt av bilder fra Lunar Reconnaissance Orbiters vidvinkelkamera.

Det blå og hvite bildet viser høydeforskjellene på månen. Høyeste punkt er Selenean Summit, som er 10 786 meter over månens gjennomsnittshøyde. De blå områdene er de laveste delene av månen, mens de grå ligger høyt.

Kartene kan du se her: [gallery:1]

Nye kart kan gi ny kunnskap

De nye bildene kan gi masse ny kunnskap om månen. For eksempel har ikke den vulkanske aktiviteten på månen vært død like lenge som forskerne har trodd.

– Bilder fra Lunar Reconnaissance Orbiters kamera gir oss masse ny kunnskap om månen, sier geolog Martin Robinson til USGS.

– Bilder med høy oppløsning har avslørt veldig unge vulkaner – 10 til 100 millioner år gamle. Tidligere har forskerne ment at vulkanaktiviteten på månen døde ut for en til to milliarder år siden, sier han. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS