Annonse
Astrofysiker og forskningsformidler Neil deGrasse Tyson trollbandt publikum på Starmus-festivalen i Trondheim. (Foto: Max Max Alexander, Starmus)

I skyggen av Neil deGrasse Tyson

Elleve nobelprisvinnere smykket programmet til Starmus-festivalen. Men i Trondheim Spektrum var det Neil deGrasse Tyson som var den store stjerna.

Publisert

Dette er Starmus-festivalen

Starmus-festivalen er en internasjonal vitenskaps- og musikkfestival.

Festivalen ble første gang arrangert i 2011, deretter i 2014 og 2016, alle tre gangene på Kanariøyene Tenerife og La Palma.

Den fjerde Starmus-festivalen avholdes i Trondheim 18.–23. juni 2017, med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) som vertskap.

Det var den armenske forskeren og musikeren Garik Israelian som tok initiativet til Starmus-festivalen. Brian May, astrofysiker og musiker, kjent som tidligere gitarist i rockebandet Queen, var også en av grunnleggerne.

(Kilde: Wikipedia)

Neil deGrasse Tyson på Twitter

Neil deGrasse Tyson er astrofysikkens svar på David Attenborough, han med alle naturprogrammene på TV.

Da Tyson nylig gjestet Trondheim og Starmus-festivalen, var vi i forskning.no selvfølgelig desperate etter å få et intervju med astrofysikeren. Men vi var ikke alene om det ønsket.

Alle ville ha en bit av Tyson. Selv i det blaserte og verdensvante presserommet svermet folk rundt ham, og vi fikk aldri noe møte ansikt til ansikt. Under fire øyne. På enerom.

Så vi måtte heller følge fotsporene hans rundt i konferansehallen.

Sporene var overalt. Det var bare å henge seg på melkeveien av beundrere.

Starstruck rektor

Om Tyson ikke er like kjent som nevnte Attenborough for den norske allmennheten, så var han midtpunktet for Starmus-publikummet. Stjerne- og planetnerdene (og det er ikke negativt ment) dannet en komethale etter Tyson hvoren han gikk.

– Å oppleve Neil de Grasse Tyson var virkelig et starstruck-øyeblikk for meg, sa rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus til forskning.no.

Tidligere hadde han delt dette bildet på Twitter:

Hvem er han?

Neil deGrasse Tyson er altså utdannet astrofysiker, men han har blitt mest kjent som en veldig aktiv vitenskapsformidler.

Han har blitt en internasjonal superstjerne i vitenskapens verden. Han har ledet sin egen podkast siden 2009 – StarTalk – og er en hyppig gjest i andre vitenskaps-relaterte podkaster.

Tyson blir også ofte sammenlignet med Carl Sagan, som også var en astronomisk superstjerne. Sagan døde i 1996, men han hadde rukket å bli et husholdningsnavn i USA, blant annet på grunn av TV-serien Cosmos fra 1980, som ble ekstremt populær. Sagan var programleder.

Tid for selfie! Neil deGrasse Tyson, Peder Vaagland og Andreas Vaagland. (Foto: Peder Vaagland)

Dette var en ambisiøs serie som tok for seg mange forskjellige temaer i vitenskapen, og i 2014 ble det laget en ny utgave av Cosmos.

Da var det Neil deGrasse Tyson som tok lederrollen og ble «vitenskapens fjes» for mange som ikke er spesielt kjent med disse temaene.

Han er også veldig aktiv på sosiale medier, og kaster seg inn i heftige diskusjoner noen ganger, som en slags vitenskapens forsvarer.

For eksempel skapte Tyson en del overskrifter i begynnelsen av 2016 da han gikk hardt ut mot rapperen BoBs støtte til teorien om at jorden egentlig er flat. (Det kan du lese mer om for eksempel i The Guardian.)

Medalje fra Stephen Hawking

I Trondheim ble Tyson tildelt Stephen Hawking-medaljen for forskningsformidling. Det er ikke nobelprisen akkurat. Dette var bare andre gang en slik medaljeseremoni fant sted, og i år fikk også musikeren Jean-Michel Jarre og TV-serien The Big Bang Theory samme utmerkelse.

Men det ble i hvert fall enda en sceneopptreden for den allestedsnærværende Tyson.

NTNUs Nancy Bazilchuk var konferansier under store deler av festivalen og fikk dermed introdusere nobelvinner etter nobelvinner. For henne var Neil deGrasse Tyson et av høydepunktene.

– Han er jo en superstjerne. Han snakker og skriver om kompliserte vitenskapelige saker i en veldig enkelt og engasjerende måte. Jeg elsker å lytte til ham på podkaster, har også sett Cosmos-serien med ham, sier Bazilchuk.

– Han var også kjempevennlig, sjarmerende og veldig jordnær, hvis man kan si det om en mann som er en astrofysiker, sier hun til forskning.no.

Og selvfølgelig ble det tid til en selfie:

– Mest visjonære

Neil deGrasse Tyson med Stephen Hawking-medaljen for forskningsformidling. I bakgrunnen på storskjerm: Stephen Hawking selv. (Foto: Max Alexander, Starmus)

Jordnær, ja. Det var kanskje det som gjorde at flere trakk fram Tyson som eneste vettuge i paneldebatten der nobeløkonom Chris Pissarides tråkket i salaten og fornærmet flere av de kvinnelige forskerne i salen.

En nær Neil deGrasse Tyson-opplevelse

Hvor mange selfier Tyson stilte opp på i løpet av sine dager i Trondheim, er det nok ingen som vet.

Neil deGrasse Tyson og Nancy Bazilchuk backstage på Starmus-festivalen. (Foto: Privat)

Men ved én anledning tok han selv initiativet. Det var da han sto sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon etter utdelingen av Hawking-medaljen.

Og forskning.nos jakt på Neil deGrasse Tyson? Den ble værende i skyggen.

Da vi endelig kom på skuddhold og spurte om å få ta et bilde, var Tyson så vant til alle selfieforespørslene at han trodde det var det vi var ute etter. Han la armen over skulderen på fotografen, gliste bredt og forsvant før autofokusen var klar til å fyre av.

Det eneste vi sitter igjen med er Neil deGrasse Tyson ute av fokus og på vei bort. Sannsynligvis videre til nye tilhengere og nye selfier.

Rollebytte: Dette bildet ville Neil deGrasse Tyson ha med hjem. Sammen med kronprinsparet og Jean-Michel Jarre. (Foto: Thor Nielsen, NTNU)
Powered by Labrador CMS